Nem fordított a tapolcai eredményen a külföldi voksok urnája

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

Rig Lajos (Jobbik) nyerte a mandátumot a vasárnap tartott tapolcai időközi országgyűlési választáson – derült ki, miután megszámolták a szavazatokat abban a szavazókörben, amelyben bevárták a külföldön leadott voksokat. A végleges eredmény szerint nem változott meg a vasárnap kialakult sorrend: a győztes Rig Lajosnak még nőtt is a fölénye, Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP) lett a második, Pad Ferenc (MSZP-DK) a harmadik.


A vasárnapi időközi választás eredménye csütörtökön vált véglegessé, miután a 11 külképviseleti szavazatot egy előre kijelölt szavazókör felbontatlanul lezárt urnáiban lévőkhöz keverték, az átjelentkezéssel szavazó 52 ember voksaival együtt, és a voksokat a kijelölt szavazatszámláló bizottság összeszámlálta. Az 535 szavazólapból 2 érvénytelent találtak az urnában. A bizottság jegyzőkönyvet állított ki a választás szavazóköri eredményéről, és mivel így már valamennyi szavazókör eredménymegállapító jegyzőkönyve rendelkezésre állt, az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság megállapította az időközi választás eredményét.

Eszerint Rig Lajos a szavazatok 35,49 százalékát szerezte meg, Fenyvesi Zoltán 34,27 százalékot, Pad Ferenc 26,2 százalékot, Sallee Barbara (LMP) 2,02 százalékot kapott. Több jelölt nem ért el az 1 százalékot.

Vasárnap a szavazatok 99 százalékos összesítése után is Rig Lajos állt az élen, a közte és a második Fenyvesi Zoltán között azonban csak 261 voks volt a különbség, ami kisebb volt, mint a külföldi szavazatok hazaérkezése miatt akkor meg nem számolt voksok. Az utolsó szavazókör szavazatainak csütörtöki megszámlálása után ez a különbség 365-re nőtt.

A bizottság határozata ellen vasárnap 16 óráig lehet fellebbezést benyújtani, hivatkozni a szavazatszámláló bizottság szavazóköri eredményt megállapító döntésének törvénysértő voltára vagy a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére lehet.


 1. Rig Lajos 10 608 (Jobbik)
 2. Fenyvesi Zoltán 10 243 (Fidesz-KDNP)
 3. Pad Ferenc 7830 (MSZP-DK- Magyar Szolidaritás Mozgalom)
 4. Sallee Barbara 605 (LMP)
 5. Czigler László 116 (független)
 6. Filemon Kristóf 63 (Munkáspárt)
 7. Borbély József 63 (független)
 8. Ács László 62 (Zöldek Pártja)
 9. Köröskényi Kálmán 49 (független)
 10. Blazovich Tímea 45 (Földművelők-Gazdálkodók és az Új Élet Rendszerváltó Pártja - FGRP)
 11. Horváth Magdolna 44 (MIÉP)
 12. Szepessy Zsolt László 40 (Összefogás Párt)
 13. Fecser János Gyula 28 (független)
 14. Busi Erika 16 (független)
 15. Sinkáné Vati Júlia 15 (független)
 16. Törökné Juhász Ilona 14 (független)
 17. Csányi Gyula Sándor 10 (független)
 18. Ladányi György 10 (független)
 19. Antal Tamás 10 (független)
 20. Daróczi Sándor Józsefné 8 (független)
 21. Turcsán Mihály 6 (független)
 22. Galyas István 6 (független)


Veszprém megye 3-as választókerületében azért kellet április 12-én időközi országgyűlési választást tartani, mert a térség tavaly áprilisban megválasztott fideszes országgyűlési képviselője, Lasztovicza Jenő januárban elhunyt