Nem fogja kitalálni, mit csinált ma Hosszú Katinka

Fotó: AFP / CHRISTOPHE SIMON

-

Szédületes tempót diktál Hosszú Katinka. Vasárnap még a vizes vébén nyert aranyérmet, hétfőn jóformán nem csinált semmit, csak elutazott Kazanyból Moszkvába, ahol kedden már nyert két aranyat a vk-sorozat nyitányán.


Döbbenetesen kezdte Hosszú Katinka a világkupa-idényt: az első napon hét döntőben úszott, 200 gyorson és 200 vegyesen nyert is.

A mostani szezonban 50 méteres medencében rendezik a világkupát: a nemzetközi szövetség az olimpiai felkészülés érdekében erre az évre felfüggesztette a megszokott rövid pályás változatot. Így a szintidők megúszására is sokkal több versenyen van lehetőség, ráadásul a kétmillió dolláros összdíjazás is vonzó lehet.

Az előző három év női összetett győztese, Hosszú Katinka most sem aprózta el, bár a moszkvai szereplésén látszott, hogy vasárnap még két igen erős 400 vegyest úszott a vébén. A döntő után begörcsölt lábbal jött ki a medencéből, két tévés nyilatkozat között pedig fájdalomcsillapító tablettákat kellett beszednie.


Hét döntő, két arany

Ettől függetlenül Moszkvában hősien küzdött, és két számot sikerült is behúznia. Kétszáz gyorson győzött (1:56.83 perc), majd nem sokkal később kétszáz vegyesen is (2:10.68), igaz, ott már jóval lassabban kezdett, ötvennél például harmadiknak fordult, de a hajrája jól sikerült. Hosszú 50 háton két századdal maradt le a bronzról (28.54), míg 50 gyorson valamivel többel (25.17). Hogy nem volt teljesen topon fizikailag, az 200 háton volt lemérhető, ahol csupán hatodik lett, tíz másodperccel rosszabb idővel, mint amennyivel bronzot szerzett Kazanyban (2:16.66). Száz pillangón (1:00.96) és a napzáró 800 gyorson (9:00.79) szintén kevésbé volt élesre töltve, így nyolcadikként ért a falhoz.


Hosszú mögött éppen Jakabos Zsuzsanna szerzett ezüstérmet 200 vegyesen, 2:12.15 perccel.

A napot magyar arany zárta: Verrasztó Dávid 400 vegyesen szerzett eggyel fényesebb érmet a kazanyinál (4:14.89). Verrasztó 21 századdal előzte meg az olasz Federico Turrinit, ebben a számban ez volt a negyedik vk-győzelme.