Nem fizetik a bírságokat a pártok

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

Még az egy százaléka sem folyt be péntekig azoknak a bírságoknak, amelyekkel az időben vissza nem vitt ajánlóívek miatt büntették a pártokat és sok független jelöltet. Jelen állás szerint a behajtás sikere meglehetősen kétséges.


Összesen több mint 1,8 milliárd forint bírsággal büntették a Nemzeti Választási Bizottságok a választáson induló pártokat, amiért jelöltjeik nem vitték vissza időben a náluk lévő ajánlóíveket. A megbírságoltak között a Nemzeti Választási Iroda (NVI) összesítése szerint van 18 magánember is, egyikük több mint öt és félmillió forint bírságot kapott. Az NVI adatai szerint mostanáig ennek mindössze 0,17 százalékát, 3 millió 45 ezer forintot fizették be.


az összes bírság: 1 821 417 500

a befizetett bírság: 3 045 000

Az utolsó fillérig kifizette a rá kirótt bírságot a Fidesz-KDNP (304 ezer 500 Ft) , a baloldali Kormányváltók (659 ezer 750 Ft), a SEM, a végül egyetlen jelöltet sem indító Helyreállítás Magyarországi Pártja (152 ezer 250 Ft), a Haza Nem Eladó Mozgalom (101 ezer 500 Ft) és egyetlen ívnyi – vagyis 50 ezer 750 Ft kivételével az LMP (összesen 1 millió 421 ezer forint bírság). Fizetett még valamennyit a két kisgazdapárt és a Szili Katalin-féle KTI. Másik 44 szervezet és a 19 magánember azonban egyetlen forintot sem fizetett még ki. Nem fizetett az NVI péntek reggeli adatai szerint például a Zuschlag János volt szocialista politikussal kapcsolatban álló két párt – noha 72 és 121 milliós bírságot kaptak - , és ezeken kívül másik hat azok közül, amelyek az MSZP szerint érintettek lehetnek ajánlóív-másolásban. A tizennyolc listaállító szervezet közül – ezek közpénzből százmilliós kampánytámogatást kapnak – az NVI adatai szerint 11 még nem fizetett. Elméletben a büntetés levonható lenne a kampánytámogatásból, de a gyakorlatban valószínűleg nem – a támogatást ugyanis kizárólag dologi kiadásra lehet költeni, a bírság pedig nem az. A bírságokat többnyire március 4. és 11. között rótták ki a választási bizottságok. A szabályok szerint a határozat kézhezvételétől számítva 15 napon belül kellene befizetni, vagyis a pénz nagy részének már meg kellett volna érkeznie. A be nem fizetett pénzeket adók módjára a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) próbálja majd meg behajtani. Kérdés azonban, mire megy azokkal az új pártokkal szemben, amelyeknek egyáltalán nincs vagyona.