Nem fenyegeti terrorveszély a budapesti rendezvényeket

Fotó: VS.hu/Ferenci Péter

-

Tálas Péter nem félti a budapesti Red Bull Air Race-t és az augusztus huszadikai rendezvényeket az iszlamista terroristáktól. Hangsúlyozta azonban, hogy a nizzai terrorakció miatt szükség van a felkészülésre e kiemelt eseményeken.


"Magyarországon alacsony a terrorfenyegetettség, csekély a realitása a terrortámadásnak. Az iszlamista terroristáktól nem féltem augusztus 20-át" - mondta el Tálas Péter biztonságpolitikai szakértő.

Álláspontját azzal magyarázta, hogy az Európában elkövetett terrorakciók helyszínein jelentős számú muszlim közösség él, Dél-Franciaországban sok a radikális iszlamista. Magyarországon nincs erről szó. Tálas Péter nem tud arról, hogy e körből vannak-e olyanok, akiket a terrorelhárításunk szemmel tart, de ismeretei szerint komolyabb feladatot okoznak számukra a pszichésen terhelt személyek. Véleménye szerint arra pedig kevés esély van, hogy iszlamista terroristák érkezzenek Magyarországra.A tavalyi verseny


A nizzai terrorakcióhoz hasonló elkövetési móddal korábban nem próbálkoztak Európában, ezért lehetett megvalósítani, de a váratlanság erejével másodszor már nem lehet élni, ezért például az augusztus 20-i budapesti tűzijátékot már nem érhetné felkészületlenül egy hasonló támadás.

Tálas feltételezi, hogy a nizzai terrorakció után a budapesti Red Bull Air Race és az augusztus 20-i rendezvény előkészületei alatt biztosan mérlegelni fogják a közlekedés korlátozását és úttorlaszok alkalmazását. Az úttorlaszok állhatnak betonelemekből, gépjárművekből, mivel ezekkel megállíthatók nagyobb gépjárművek is. Más eszközök, például tüskés úttorlaszok, pedig lelassítanak egy rohanó gépjárművet. Tálas szerint mérlegelni kell ezek alkalmazásának lehetőségét, de nem valószínű, hogy szükség lesz rájuk.

A biztonságpolitikai szakértő több érvet hozott fel amellett, miért nem félti a budapesti Red Bull Air Race-t és az augusztus 20-i rendezvényeket az iszlamista terroristáktól. Tarlós István, főpolgármester pénteken tartott sajtótájékoztatóján leszögezte: nem jutott el hozzá olyan információ, ami arra intené a szervezőket, hogy el kellene tekinteni a hétvégi repülős verseny megrendezésétől.