„Nem félek a haláltól” – semmit sem bán a bundakirály

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Megjelent magyarul a világ legfontosabb, már elkapott meccsmanipulátorának Wilson Raj Perumalnak az életrajza, A bundakirály. A könyvbemutató sajtótájékoztatón a Magyarországon élő Perumal elmondta: pénzt akart keresni a könyvvel, és egyáltalán nem fél a haláltól. Szerinte pár éve ötvenezer euróból simán el lehetett csalni egy magyar bajnokit.


2011-ben, Helsinkiben kapták el Wilson Raj Perumalt, akit azzal vádoltak, hogy a szingapúri fogadási csalási szindikátusban dolgozott. Hogy mi volt a munkája? Meccseket manipulált. Perumal úgy döntött, hogy együttműködik a hatóságokkal, így ő lett az első ázsiai meccsmanipulátor, aki az európai szervek keze közé került és beszélt a világméretű fogadási csalásra szakosodott hálózatról. Nem sokkal később újságírók keresték meg az akkor már finn börtöncellában üldögélő Perumalt. Emanuele Piano és Alessandro Righi az Invisible Dog nevű produkciós irodájukkal éppen egy oknyomozó riportot csináltak The Fix, azaz Bunda címmel. Előbb emailben, majd miután Perumalt kiadták Magyarországnak, Debrecenben személyesen is felvették a kapcsolatot a szingapúrival. A két olasz később úgy döntött, könyvben meséli el Perumal történetét – mindezt maga Righi mondta el a magyarul A bundakirály – A legnagyobb fogadási csaló önvallomása címmel kiadott kötet szerdai, budapesti bemutatóján.

Righi elmondása szerint senki sem kívánt szóba állni velük a könyv megjelentetésével kapcsolatban, mert a kiadók attól rettegtek, hogy jogi slamasztikába keverednek Perumal egyes szövetségek és játékosok csalásaival összefüggésben álló kijelentései miatt. Így az oknyomozó újságírók kénytelenek voltak e-könyv formában megjelentetni a kötetet, amelynek mára limitált példányszámú puha kötésű kiadása is van. Perumal sztoriját egyből felkapta a média, viszont az első bátor kiadó, amely vállalni merte a kockázatot, a magyar változatot megjelentető Twister Media volt – tette hozzá Righi.


Emanuele Piano és Alessandro Righi – a kötet szerzői, valamint Wilson Raj Perumal A bundakirály 2014. november 26-i bemutatóján, Budapesten


A vb-t is fenyegető rákfene

Emanuele Piano szerint nagy hatása volt a könyvnek, hiszen a bundázást mindenütt problémaként kezdték kezelni, több országban bekerült a közbeszédbe. Perumal történetei nem izolált esetek. Valójában egy világszintű szervezetet leplezett le, amely akár a futballvilág legnagyobb ünnepét, a világbajnokságot is fenyegetheti. (Perumal a vb alatt azt pedzegette, hogy például a Kamerun–Horvátország csoportmérkőzést is elcsalhatták. A FIFA vizsgálata szerint egy gyanús meccs sem volt a 2014-es világversenyen.) A kötet Piano szerint hiába tárta fel a szervezet dimenzióit, a hatóságok mégsem nagyon tesznek semmit.


Nem látunk igazi tetteket, amelyek arra irányulnának, hogy a probléma gyökerét felszámolják

– mondta Piano, aki szerint a kötet alapvetően Wilson sztorija, de azért ők is próbálták leellenőrizni az általa közölt információkat. Hogy mekkora lehet az igazságtartalma Perumal állításainak? Piano szerint sokat sejtet, hogy a szingapúri meccsmanipulátor tanúvallomásait egyaránt hiteles információként fogadták el a fogadási csalás miatt vizsgálatot indító német, orosz, finn és magyar hatóságok. Perumal ellen jelenleg is folyik eljárás Magyarországon.Pénzért bármit

Éppen ezért nem is tudott érdemben nyilatkozni magyar ügyekről a szingapúri, csak annyit mondott: ő maga nem volt közvetlen kapcsolatban magyarokkal. Ráadásul a magyar focit sem követi, így tippeket sem tud adni arra vonatkozóan, hogy melyik csapatokra érdemes fogadni a magyar bajnokságban. Most egyébként is nagyon figyelnek a hatóságok, így szinte lehetetlennek tartja, hogy Magyarországon meccseket csaljanak el. Ám Perumal szerint néhány éve ötvenezer euróból (mai árfolyamon 15 millió forint) meg lehetett oldani a dolgot, csak öt játékost kellett tízezer eurónyi összeggel megkenni. Ezt követően 250 ezer euró (mai árfolyamon 76 millió forint) összegben lehetett fogadni és téttől függően ennek sokszorosát lehetett visszanyerni.


Azért meséltem el a sztorit, hogy pénzt keressek és hogy a világ megtudja az igazságot: milyen széleskörű probléma a bundázás.

Perumal újságírói kérdésre elmondta: egyáltalán nem voltak dicsőséges napok az életében, amikor bundázással foglalkozott, az csak a pénzről szólt. Úgy véli, hogy a labdarúgás sosem lesz mindenki számára nyereséges, így a bundázás valószínűleg fennmarad az olyan kevésbé fejlett futballgazdaságú régiókban, mint Kelet-Európa, Dél-Amerika vagy Ázsia. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) kifejlesztetett olyan rendszereket, amelyekkel fogadási mintákat vizsgálnak – azaz megnézik, hogy egy adott meccsre többen fogadtak-e a szokásosnál, vagy sokan tettek-e meg valószínűtlen, sokat fizető eseményeket. Ám Perumal hozzátette:


Szerintem a bundázást nem lehet felszámolni.

Wilson Raj Perumal; A Bundakirály; könyvbemutató;


Az online fogadás a foci rákfenéje

A szingapúri úgy véli, hogy csak a bundázás központjai változhatnak, Ázsiában például nagyon mélyen beágyazódott a fogadás kultúrája a futballkultúrába, így szerinte mindig fel fog bukkanni valahol egy meccsek manipulálására szakosodott hálózat.

Alessandro Righi állítása szerint egyébként a topligákban nehéz meccseket elcsalni, mert ott a játékosok és edzők annyi pénzt keresnek, hogy számukra nem éri meg a kockázatot a plusz pénz megkeresése. Perumal a VS.hu kérdésére elárulta: szerinte az olyan játékosügynökök, mint például Jorge Mendes valószínűleg nem részesei a fogadási csalásoknak. Véleménye szerint csak olyan tanáccsal láthatják el a hozzájuk tartozó játékosokat, hogy fogadjanak a saját csapatuk sikerére. Szerinte sok focista nem szeret adót fizetni – az efféle ügybe keveredett Lionel Messit hozta fel példaként –, így ha velük kapcsolatban keressük a csalás lehetőségét, az adóelkerülést kell vizsgálni.

Emanuele Piano szintén újságírói kérdésre elmondta: a futballnak nem a fogadási csalás a rákfenéje, hanem maga az online fogadás. Szerinte nem szabadna engedni, hogy ifimeccsekre, alacsony ligás meccsekre fogadhasson bárki, bármekkora összegben. Ugyanis míg a topligás játékosoknak nem éri meg a bunda, addig az ifi és alacsonyabb ligákban focizó játékosoknál a megélhetés múlhat rajta. A szingapúri hozzátette: szerinte az európai online fogadási cégek is hibásak, mert ázsiai versenytársaiknál jóval nagyobb százalékot csippentenek le a nyereményekből, így közvetve a bundázás fenntartását támogatják. Perumal aztán elárulta: ő most is fogad, igaz, csak kedvtelésből.


Wilson Raj Perumal; A Bundakirály; könyvbemutató;


Nem fél a haláltól, a magyar kaját pedig nem szereti

Wilson Raj Perumal állítása szerint egyáltalán nem bánja, hogy így alakult az élete. Amikor Finnországban elkapták, tudta, hogy korábbi partnerei dobták fel, így amikor őket kellett bemártania, maga sem habozott. Mára segítségével szingapúri börtönökbe kerültek az egykori üzlettársai. Arra a kérdésre, hogy esetleg nem tart-e a bosszújuktól, kijelentette:


Nem vagyok tanúvédelmi programban, de nem érzem, hogy veszélyben lenne az életem. Negyvenkilenc éves vagyok, kiélveztem a kalandos életemet, amit nem bánok. A sorsom nem az én kezemben van, de nem félek a haláltól.

Elmondása szerint, ha korábban tudott volna Magyarországról, akkor már húsz éve itt telepedett volna le. Úgy tervezi, hogy Magyarországon marad, igaz, a magyar konyhát nem szereti. Végezetül adott egy jó tanácsot is:


Van egy tippem, senki se kezdjen bele a sportfogadásba!

Film is lesz az életéből

A könyv után film is készül majd Wilson Raj Perumal életéről – legalábbis erre utalt Andrew G. Vajna. Az eseményen megjelent filmproducer ugyanis elárulta: egyik barátja megszerezte a sztori megfilmesítési jogait, így hamarosan a mozivásznon nézhetjük, hogyan kell meccseket megbundázni.