Nem félbeszakadt, csak szünetel a görögös végjáték Brüsszelben

-

Mielőtt a szenzációhajhász sajtó szertekürtölte volna, hogy kudarccal végződött az utolsónak szánt alkudozás az eurózóna országai és Athén között, az egyik pénzügyminiszter bejelentette, hogy csak egy kis szünetet tartanak.


Nincs szó a tárgyalások megszakadásáról, a megbeszélések rövidesen folytatódnak – mondta egy euróövezeti pénzügyminiszter.

Egyébként is, az utóbbi órákban csak derűlátó nyilatkozatokat hallani az alkudozásról azóta, hogy a hitelezők és Görögország kölcsönösen elutasították egymás legújabb ajánlatait.

Az EU-csúcsra érkező Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök azt mondta: meg van győződve róla, hogy sikerül egyezségre jutni a hitelezőkkel.

Korábban Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke szintén optimistán nyilatkozott. „A munka folyik, de még órákig eltarthat. Úgy sejtem azonban, hogy a szophoklészi tragédiáktól eltérően ez a történet happy enddel fog végződni” – mondta.

Legutóbb a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szóvivője tartotta szükségesnek elmondani, hogy a szervezet meggyőződése szerint a görögök ki fogják fizetni az aktuális törlesztőrészletet a határidőig, június 30-ig.