Nem fejezik le a hadsereget

Fotó: Getty Images / Burak Kara

-

Tisztségében marad a török vezérkari főnök, Hulusi Akar a Legfelsőbb Katonai Tanács (YAS) csütörtöki döntésének értelmében.


A testület a július 15-i puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotra való tekintettel a szokásos nyári ülését egy héttel korábban tartotta.

A vezérkari főnököt az erőszakos hatalomátvételi kísérlet éjszakáján a puccsisták túszul ejtették a katonai főparancsnokságon és helikopterrel egy légi támaszpontra vitték a török főváros, Ankara közelében. A tábornokot másnap reggel szabadították ki. Az incidenst követően Akar lojalitásáról biztosította az állam vezetését, mégis bizonytalan volt, hogy továbbra is betöltheti-e tisztségét a haderő élén.

Jelentősebb változás csak a csendőrségnél történt, a szervezet főparancsnokának, Galip Menditnek a feladatát a vezérkari főnök második helyettese, Yasar Güler vette át. A vezérkari főnök korábbi állásfoglalása szerint a puccsisták nagyobbrészt a légierő és a csendőrség kötelékéből, továbbá egyes páncélos alakulatokból kerültek ki. Binali Yildirim miniszterelnök hétfőn este jelezte: a csendőrség és a parti őrség a török haderő helyett teljes egészében a belügyminisztériumhoz tartozik majd.

A YAS által hozott döntéseket Recep Tayyip Erdogan török államfő hagyta jóvá. A nap folyamán Erdogan úgy foglalt állást, hogy a hadsereget és a titkosszolgálatot az elnöki hivatal ellenőrzése alá kellene vonni.

A támaszpontok, továbbá a laktanyák bejáratait az önkormányzatok az incidens óta kamionokkal és munkagépekkel barikádozzák el.