Nem értékesíthet gépjármű-felelősségbiztosítást a KÖBE

Fotó: MTI / Füzesi Ferenc

-

Az MNB felfüggesztette a KÖBE Közép-európai Kölcsönös Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási termékértékesítését. Azzal indokoltak, hogy a biztosítónak "nincs kellően megalapozott díjpolitikája".


Az MNB korlátozta a biztosító eszközei feletti rendelkezési jogát is, és pénzügyi terv elkészítését írta elő a hiányosságok megszüntetésére. Az intézkedések visszavonásáig a KÖBE nem köthet új kgfb-szerződéseket, és a nála biztosított gépjárműflották sem bővíthetők. Az eddig kötött biztosítások ugyanakkor továbbra is érvényesek.


A Nemzeti Bank szerint túl nagy a befektetési kockázat a biztosítónál, ezért olyan pénzügyi terv elkészítésére is kötelezte a KÖBE-t, aminek végrehajtásával a biztosító maximum 6 hónap alatt megszünteti a megállapított tartalékhiányt.

A jegybank jelenleg átfogó vizsgálatot folytat a KÖBE-nél, s az ennek nyomán feltárt adatok alapján döntött az ideiglenes intézkedések meghozataláról. Az MNB lépései a biztosítási és a befektetési kockázatok növekedésének elkerülését és a pénzügyi helyzet javításának mielőbbi megkezdését célozzák, a KÖBE tevékenysége kapcsán érintett szereplők – így az ügyfelek, egyesületi tagok – gazdasági érdekeinek megvédése érdekében.

A 2015. szeptember 30-i adatok szerint a KÖBE piaci részesedése a nem életbiztosítási piacon viszonylag kisebb súlyú, 2,5 százalékos volt, a biztosító ugyanakkor az életbiztosítási piacon nincs jelen.

A hírnek azért van különös jelentősége, mert most zajlik az őszi kampány a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások újrakötése miatt.


Más biztosítónál is volt már baj

2011-ben kezdődött a MÁV Általános Biztosító Egyesület büntetőpere. Csaknem milliárdos sikkasztással, hűtlen kezeléssel vádolják a biztosító egykori vezetőjét, Kiss Bálint Gyulát, ám máig nem született meg az első fokú ítélet sem.

A gépkocsi-kötelezőbiztosítással foglalkozó egyesület tevékenységét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete 2008 áprilisában felfüggesztette, majd az év nyarán annak engedélyét visszavonta tartalékhiány miatt.