Nem ért egyet Obamával a NATO amerikai főparancsnoka

Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds / MTI/EPA/Michael Reynolds

-

A NATO amerikai főparancsnoka egészen más megoldást javasol az ukrajnai helyzet megoldására, mint az Egyesült Államok hadseregének főparancsnoka és az ország elnöke, Barack Obama - írja a Daiy Beast.


A lap szerint Philip Breedlove tábornok erről március végén beszélt a képviselőház fegyveres erők bizottságának tagjai előtt. A parancsnok ott arról beszélt, hogy meg van kötve a keze, és nem tud megfelelő válaszlépéseket tenni az ukrán krízis megoldására.

A tábornok részletes hírszerzői adatokkal szeretné ellátni az ukrán hadsereget az orosz csapatokról, amelyek számát egyébként nyolcvanezerre tette, szemben a hivatalosan közölt negyvenezres lészámmal. Emellett katonai segélyekkel támogatná az ukránokat, ám  az amerikai kormányzat egyelőre csak élelmiszersegélyt nyújtott.

A tábornok kedden nyújtja be az Egyesült Államok tervét az ukrán válságra válaszul. A Daily Beast információ szerint Breedlove megnövelné az amerikai hadsereg jelenlétét, több katonát és felszerelést vezényelne Európába. Az amerikai kormány védelmi minisztere azonban már jelezte, hogy nem tervezik az európai haderő növelését, és az Egyesült Államok nem avatkozik bele a konfliktusba katonai eszközökkel, ha Oroszország megszállná Ukrajnát.

A kelet-ukrajnai helyzetről szóló legfrissebb híreinket itt olvashatják.