Nem erősödött a terrorveszély a menekültek miatt

Fotó: DPA / KARL-JOSEF HILDENBRAND

-

A legtöbb terrorista Európában született és itt nőtt fel - mondta a német kancelláriaminiszter.


Az utóbbi 12 hónap vizsgálatai világosan megmutatták, hogy a terrorveszély a menekültek körében "nem nagyobb és nem kisebb", mint a lakosság más csoportjaiban, és a menekültek miatt nem erősödik a terrorveszély - mondta Peter Altmaier, a német kancelláriaminiszter.

"A legtöbb terrorista, aki az utóbbi hónapokban merényletet követett el Európában, nem menekült volt, hanem itt született és itt nőtt fel", de természetesen előfordulhat, hogy menekültek a dzsihadista ideológia hatása alá kerülnek. Ez történhetett a würzburgi esetben is, az Iszlám Állam terrorszervezet minden bizonnyal az interneten terjesztett propagandájával érte el a támadót, aki önállóan, egyedül hajtotta végre a támadást - mondta Altmaier.


Talán nem afgán volt

Szerdán a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal elnöke, Hans-Georg Maassen azt mondta, kétséges, hogy a támadó valóban afgán volt. Lehetett oka arra, hogy ne valódi személyi adatait adja meg a bevándorlási és menekültügyi hivatalnak. Ez széles körben elterjedt gyakorlat, és nem feltétlenül a terrorista szándék leplezését szolgálja. A BfV elnöke szerint a személyazonosság megállapítása igen nehéz, mert a menedékkérők 70 százaléka érvényes okmányok nélkül érkezik.

A hatóságok szerint a támadó valószínűleg nem afganisztáni, hanem pakisztáni. Erre utal, hogy egy pakisztáni pastu nyelvjárásban beszél a tervezett támadásról az Iszlám Állam videójában. Valószínűleg azért mondta magát afgánnak, mert ők nagyobb eséllyel kapnak menedékjogot.


A bajorok aggódnak

Joachim Herrmann szerint hiteles a videofelvétel. A bajor belügyminiszter közvetlen összefüggésbe hozta a würzburgi támadást és a menekülthullámot, és megismételte a kormányzó CSU követelését, hogy korlátozzák a menedékkérők beáramlását. Az újabb támadások elkerüléséhez döntő fontosságú annak "szoros ellenőrzése", hogy ki lép be az országba, és a beáramlás korlátozásával lehetőséget kell teremteni arra, hogy a radikalizálódás megelőzése érdekében "intenzíven foglalkozhassunk a valóban védelemre szorulókkal" - mondta Herrmann.

A 17 éves támadó hétfő este baltával és késsel támadt egy vonat utasaira Würzburg közelében. Négy embert a vonaton sebesített meg, egyet pedig menekülés közben. Rárontott a különleges rendőri egységre, ezért lelőtték. Az Iszlám Állam által közzétett videón a dzsihadista szervezet katonájaként beszél magáról. Ez az első németországi támadás, amely a terrorszervezetnek tulajdonítható.