Nem eresztik a Hóman-ügyet

-

A Horthy-kormány oktatási minisztere szobrot nem kap, de emlékének ápolásáért tovább küzdenek.


Pert indít Hóman Bálint akadémiai tagságának posztumusz visszaállításáért a Magyar Tudományos Akadémia ellen január 4-én Varga István ügyvéd, volt MDF-es, majd fideszes parlamenti képviselő, aki ezt kedden Székesfehérváron, a néhai politikus születésének 130. évfordulóján rendezett megemlékezésen, a „lélekszobor-avatáson” jelentette be.

Az egykori történész, a Horthy-korszak oktatás- és vallásügyi minisztere nevét viselő alapítvány által szervezett eseményen, 70-80 ember előtt Varga István emlékeztetett arra, hogy perújítási kérelmét követően, március 6-án a magyar törvényszék jogerősen felmentette Hómant a háborús bűntett vádja alól. Hóman Bálintot szerinte az MTA alapszabályának törvénytelen módosítása után zárták ki az akadémiai tagok sorából.

Közölte, hogy Bárdossy László (1890-1946) egykori magyar miniszterelnök lesz a következő, akinek a felmentését fogja kérni a magyar bíróságtól, miután a népbíróság szerinte jogszerűtlenül halálra ítélte.

A Hóman Bálint Kulturális Alapítvány az ünnepséget a Bartók Béla téren rendezte, azon a helyen, ahol az Igazságügyi Minisztérium tizenötmillió és a helyi önkormányzat kétmillió forintos támogatásából állított volna szobrot névadójának.

A székesfehérvári baloldal és magyarországi civil szervezetek többszöri tiltakozása után december 4-én Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke a szobor felavatásának leállítására szólította fel Magyarországot. December 7-én levélben tiltakoztak Orbán Viktor miniszterelnöknél az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői, majd december 9-én az Amerikai Magyar Koalíció és a Lantos Alapítvány elnöke tiltakozott a Hóman-szobor ellen.

December 11-én Cser-Palkovics András, a város fideszes polgármestere „az ország és a város érdekeit szem előtt tartva” arra kérte a Hóman Bálint Alapítványt, hogy gondolja át a szobor felállítását és kérte, hogy az államtól és az önkormányzattól kapott közpénzt fizessék vissza.

Két nappal később több százan tiltakoztak a székesfehérvári Bartók Béla téren rendezett rendhagyó hanuka-ünnepségen a szobor felállítása ellen. Ezen a többi között részt vett az Egyesült Államok kormányának antiszemitizmus elleni megbízottja és Izrael magyarországi nagykövete is.

December 15-én a Parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: nem támogatható az alkotmány szerint Magyarország szuverenitásának elvesztésekor hatalmon lévő politikai vezetőnek történő szoborállítás. Hozzátette: a kormány olyan politikusnak nem támogathatja a szoborállítást, aki együttműködött az elnyomókkal.

A székesfehérvári közgyűlés december 18-i ülésén bejelentették: az alapítvány elállt a szoborállítási tervétől.