Nem érdemel enyhítést a borba fagyállót öntő gazda

Fotó: Philippe Roy / Philippe Roy

-

Visszavonták annak a borosgazdának a javára a fellebbezést, aki tavaly novemberben emberölésért 7 év börtönt kapott, de az ítélethirdetést követően az ügyészség enyhítésért fellebbezett. Most azonban a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség már úgy véli, mégsem olyan szigorú a hét év fogva tartás V. Pál Gyulának, aki fagyállóval okozta egy másik ember halálát, és további emberéleteket veszélyeztetett.


Tavaly novemberben V. Pál Gyulát, vácszentlászlói vállalkozót a Budapest-környéki Törvényszék „emberölés bűntettének kísérletéért” hét év börtönbüntetésre ítélte. A borosgazda ugyanis fagyállót kevert saját készítésű meggyborába, így próbálta meg kideríteni, hogy kik loptak el 70 liter bort a pincéjéből. V. Pál Gyula állítása szerint nem csak a borát lovasították meg, de szerszámok, munkagépek is tűntek el a helyiségből, ezért úgy döntött, leleplezi a tettest. Azt vallotta korábban, hogy nem gondolta, hogy a rendőrség tud neki ebben segíteni, ezért vette kézbe az ügyet. Állítása szerint az volt a célja, hogy a tolvaj beleiszik a fagyállós meggyborba, rosszul lesz tőle, hallucinációi lesznek, így hamar kiderül, hogy ki az illető. Csak, hogy V. csele halálosnak bizonyult, Sz. Sándor a lopást követő másnapot már nem élte túl.


Ezért ítélte el végül az elsőfokú bíróság emberölésért V. Pál Gyulát, aki kertészmérnöknek tanult, és tudnia kellett, hogy a fagyálló halált okozhat. Mégis nagy felháborodás fogadta a bíróság döntését, a magyar közvélemény egy része nagyon súlyosnak találta a hét év elzárást, többen ki álltak V. mellett, hogy enyhébb büntetést kapjon. Feltehetően erre a nyomásra reagált úgy az ügyészség az ítélethirdetést követően, hogy szinte példátlan módon a büntetés enyhítéséért fellebbezett.

A Népszabadság információja szerint ezt bírálta felül most mégis a fellebbviteli főügyészség, mert szerintük az elsőfokú ítélet nemhogy túl szigorú, hanem törvénysértően enyhe. A lap szerint kétszeresen minősített emberölés kísérletéért (több emberen, illetve több ember életét veszélyeztetve követte el a vádlott az ügyészség szerint a tettét) középmértéken számolva is hét évnél jóval szigorúbb büntetést kellett volna kiszabnia a vádhatóság szerint a bíróságnak, amely enyhítő körülményként értékelte egyebek között a vádlott sérelmére elkövetett lopásokat, amikor is a tolvajok 120 liter meggyborából 70 litert vitték el.

V. Pál Gyula azonban hét évnél súlyosabb ítéletet biztosan nem kaphat. Mivel az elsőfokú per végén nem jelentett be az ügyész fellebbezést a vádlott terhére, később már nem teheti meg.