Nem érdekli a mezőgazdaság a pályakezdőket

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt / MTI/Szigetváry Zsolt

-

Az adminisztratív munka vonzó, az építőipar és a jog nem. A diplomások és a középfokú végzettséggel rendelkezők hasonlóan keresnek munkát.


A pályakezdők több mint fele érdeklődik az adminisztratív és különösebb szaktudást nem igénylő irodai munkák iránt, derül ki a Profession.hu adatbázisának adataiból. A legkevésbé a mezőgazdasághoz, az építőiparhoz és joghoz kötődő szakmák iránt nyitottak.

Az álláskereső oldalon jelenleg 61.500 pályakezdő van, közülük 35 ezren jelezték, hogy érdeklik őket az adminisztratív munkakörök. 22 ezer fiatal nyitott még az értékesítés, kereskedelem kategória hirdetéseire, 18 ezren pedig a marketing, média, PR kategóriájába feltöltött álláshirdetéseket is megcélozták.


Nem népszerű az egészségügy

A regisztrált pályakezdők (18 és 25 év közötti fiatal, átlagosan 2-3 év tapasztalattal) közül a legnagyobb csoportot a diplomával rendelkezők alkotják. Közülük 16 ezren adminisztratív, irodai munkakörben helyezkednének el legszívesebben. 9-9 ezer pályakezdő diplomás marketing, média, PR, illetve értékesítés, kereskedelem területen keres állást. A három legkeresettebb munkakört szorosan követi a HR pozíciók (7 ezer pályakezdő), illetve a gyártás, termelés, valamint a vendéglátás területe (7, illetve 6 ezer pályakezdő).

A diplomások körében legkevésbé népszerű kategóriák az építőipar, a jogi tanácsadás, illetve az egészségügy.


A szakmunkások is értékesítenének

A középfokú végzettséggel rendelkezők esetében a szakmunka, fizikai munka (17 ezer fő) a legnépszerűbb, amit szorosan követ az adminisztráció, asszisztensi, irodai munka (16 ezer fő). A harmadik legnépszerűbb kategória az értékesítés, kereskedelem (10 ezer fő). Sokakat érdekel a vendéglátás is. A diplomásokhoz hasonlóan az építőipar kevéssé népszerű kategória, de a mezőgazdaságban is kevés középfokú végzettségű pályakezdő szeretne elhelyezkedni.

A szakmunkás pályakezdők esetében vezet az értékesítés, kereskedelem (10 ezer fő), és sokakat érdekel a szakmunka, fizikai munka kategóriája (7 ezer fő).