Nem ér 160 milliárdot a Quaestor vagyona: indul a felszámolás

-

Mivel a Quaestor Értékpapírkereskedelmi és Befektetési Zrt. vagyona nem nyújt fedezetet a követelések kifizetésére, az MNB visszavonta tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte felszámolását. A hónap elején még arról volt szó, hogy sikerült lefoglalni 160 milliárdnyi vagyont, ami elegendő a 150 milliárdos kár megtérítéséhez.


Két héttel ezelőtt Ibolya Tibor fővárosi főügyész nyilatkozott arról, hogy sikerült lefoglalni 160 milliárd forintnyi vagyont a Quaestor-csoport érdekeltségeinél. Ez pedig fedezetet fog nyújtani a károsultakat ért 150 milliárd forintos vagyoni hátrányra.

A Magyar Nemzeti Bank bejelentésének indoklása ennek ellentmond. „A jegybank azért döntött a brókercég befektetési és kiegészítő szolgáltatási, illetve árutőzsdei szolgáltatási engedélyének visszavonásáról, mert a Quaestor Értékpapír Zrt. nem tudja kiegyenlíteni tartozásait, és vagyona, eszközei nem is nyújtanak fedezetet a vele szembeni követelések teljesítésére.”

Azt eddig is sejteni lehetett, hogy a Qauestor lefoglalt vagyona legfeljebb papíron 160 milliárdnyi, különben semmi szükség nem lett volna a cég károsultjainak kártérítését elrendelő törvényre. Ennek anyagi terheiből csak az OTP-re 57 milliárd forint hárulhat, ami nagyon nem tetszik a bank vezérének, Csányi Sándornak.

Fenti érvek alapján az MNB pénzügyi stabilitási tanácsa most határozott a Quaestor tevékenységi engedélyének visszavonásáról, és kezdeményezte a cég felszámolását. A felszámolást törvényi előírás alapján a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nkft. felszámoló biztosa végzi majd el.

A biztos jelenlegi adatai alapján hamis visszaigazolással nem létező kötvényeket állítottak ki, ezzel a Quaestor Értékpapír Zrt. mintegy 150 milliárd forint értékű értékpapírral nem tud elszámolni.

A Quaestornál értékpapírszámlát, illetve ügyfélszámlát vezetett, kártalanításra jogosult befektetőket az kárrendezést szabályozó Befektetővédelmi Alap, illetve a Quaestor-károsultak Kárrendezési Alapja fogja kártalanítani összesen maximum 30 millió forint értékig.