Nem engedték ki Ukrajnából a munkácsi lövöldözés egyik érintettjét

-

Ellentmondásosak a hírek arról, hogy valójában mi is történt az ukrán–magyar határon: elromlott a számítógépes rendszer, vagy az ellenzéki képviselő meggondolta magát?


Az ukrán határőrök nem engedték ki Ukrajnából az elmúlt hét végi, lövöldözésbe torkolló munkácsi incidens egyik fő érintettjét, Mihajlo Lanyo ellenzéki parlamenti képviselőt, aki Magyarországra akart beutazni a testőreivel együtt a Csap–Záhony közúti határátkelőhelyen – adta hírül a Zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál.

A beszámoló szerint Lanyo egy fekete Mercedesszel érkezett a határállomásra, de az ukrán határőrök megtagadták útlevelének kezelését arra hivatkozva, hogy a számítógépes rendszer elromlott.

A honatya az ügyészségtől vár magyarázatot arra, hogy miért tagadták meg tőle az Ukrajnából való kilépést. Közölte, hogy a családját szerette volna olaszországi nyaralásra vinni.

Vaszil Szervatyuk, az Ukrán Állami Határőrszolgálat parancsnokhelyettese ugyanakkor Kijevben azt közölte az Ukrinform hírügynökséggel, hogy Csapon megtörtént Lanyo útlevelének a kezelése, de a képviselő meggondolta magát, és visszafordult a határról.

Lanyo neve azt követően vált ismertté, hogy Munkácson a hét végén három halálos áldozatot követelő fegyveres összetűzés robbant ki a képviselő testőrei és a Jobboldali Szektor szélsőséges szervezet emberei között, vélhetően a csempészpiac felosztása körüli ellentétek miatt.