Nem engedik szabadságra decemberben a bolti dolgozókat

Fotó: AFP / DENIS CHARLET

-

A szakszervezet szerint egyre nagyobb problémát okoz a munkaerőhiány..


Több áruházlánc elrendelte a dolgozóinak, hogy legkésőbb november végéig kötelező kivenniük idei szabadnapjaikat – írja a Magyar Idők. A boltokban akkora a munkaerőhiány, hogy a kereskedők már most igyekeznek bebiztosítani magukat a vásárlói rohamra – mondta a Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke.

A jogszabály szerint évente hétnapnyi szabadsággal szabadon rendelkezhet a munkavállaló, ezt azonban a KDFSZ szerint a profitorientált vállalatok figyelmen kívül hagyják. Bubenkó szerint a kiskereskedelemben dolgozók 80 százaléka nő, illetve családos ember, akik így a karácsonyi előtti készülődésben, vagy a két ünnep közötti iskolaszünetben nem tudják majd otthon tölteni az idejüket. Emiatt több üzletlánc alkalmazottja panasszal fordult a szakszervezethez.

„Már a nyáron is akadtak problémák azzal, hogy nem engedték hosszabb szabadságra a dolgozókat egyes üzletekben, mert a munkaerőhiány már akkor problémákat okozott” – mondta Bubenkó. A karácsonyi időszakban diákmunkásokkal is nehezebb feltölteni az üzleteket, mert a téli szünetben, illetve a vizsgaidőszakban kevesebb fiatal vállal alkalmi munkát. Bubenkó szerint több forgalmasabb áruházban már kimerültek az éves túlórakeretek, így a munkavállalók kiszolgáltatott helyzetben érzik magukat a szabadságok korlátozása miatt is.

Bubenkó szerint indokolt lenne állami eszközökkel szabályozni a pihenőidőt és a méltányos elbánást biztosító munkakörülményeket.