Nem engedik be Ausztriába a menekültekkel teli vonatot

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-

Délelőtt indult el a Keleti pályaudvarról a Németország felé utazó menekültekkel telezsúfolt Railjet vonat. A szerelvény azonban egyelőre a határon vesztegel, az osztrák rendőrök a túlzsúfoltság okozta veszélyekre hivatkozva nem engedik továbbhaladni. Csak azok mehetnek tovább, aki nem adott be menedékkérelmet Magyarországon. Félreértés, hogy „minden szír mehet Németországba” - mondta a német kancellár.


A vonat Ausztrián keresztül megy Münchenbe, de egyelőre Hegyeshalomnál vesztegel, írja a vienna.at információi alapján a hvg.hu. A vonat áthaladását akkor utasíthatja vissza az ÖBB, ha annyira tele van, hogy nem lehet átmenni rajta, vagy nem közelíthetőek meg a tűzoltókészülékek. Ennek a veszélye miatt a magyar rendőrök néhány embert a vienna.at szerint már meg is kértek a határon, hogy szálljanak le, és egy későbbi vonattal menjenek tovább.A Railjet 11.20-kor indult a Keletiből, és 13.48-kor kellett volna Bécsbe érnie. A következő vonaton is óriási zsúfoltság várható, az menetrend szerint 13.24-kor hagyta el a pályaudvart.


Csak azokat a menekülteket engedik át az osztrák határon, akik nem adtak be menedékjog iránti kérelmet Magyarországon - írja a Suddeutsche Zeitung. A többiek a helyi vonattal mehetnek Bécsbe, ahol vagy kérnek menedékjogot, vagy továbbmennek Németországba.

Az osztrák illetve a bajor határellenőrzést is megszigorítják.


Budapesten felszállhattak a menekültek a vonatra, amit megállítottak az osztrák határon. A lap szerint az osztrák tisztviselők nagyjából 150 menekültet ellenőriznek a vonaton. Arra a magyar fél még nem adott választ, miért engedik fel az embereket a vonatokra. Az Origo számolt be arról, a rendőrök reggel hirtelen eltűntek a pályaudvarról, szabadnak tűnt az út. Az ügyben megkerestük a rendőrséget és a kormányszóvivőt is, miért tűntek el a rendőrök, de még nem kaptunk választ.

A Belügyminisztérium vasárnap azt közölte, érvényes úti okmányok és érvényes vízum nélkül a szabályok szerint nem engedhetik továbbutazni a menekülteket.

Giró-Szász András kormányszóvivő azt kérte, Németország tisztázza a jogi helyzetet az illegális bevándorlók unión belüli utazásaival kapcsolatban, mert Magyarország betartja az EU-s szabályokat, Németország megengedőbb. A német kormány korábban közölte, egy szír menekültet sem küld vissza.

A Német Nagykövetségen próbáltuk megtudni a német álláspontot, de érdemi választ nem kaptunk.


Merkel pontosít

Félreértés, hogy minden szír mehet Németországba - közölte Angela Merkel német kancellár. „Ezt a félreértést bizonyosan sikerül majd a jó diplomáciai kapcsolatok révén tisztázni Magyarországgal.” Merkel szerint „bizonyos zavarodottság” alakult ki amiatt, hogy egyes tartományok változtatásokat akarnak a szíriai menedékkérőkkel kapcsolatban, a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) pedig úgy döntött, nem él azzal a lehetőséggel, hogy a szíriai menedékkérőket visszaküldje abba az uniós tagországba, ahol beléptek az EU területére.

Ennek következtében „az az érzés keletkezett, hogy amennyiben egy szír Németországba érkezik és igazolni tudja szír állampolgárságát, akkor szívesen látják”. Ez ugyan „megfelel a tényeknek” - hiszen a szíriai menedékkérők csaknem 100 százaléka megkapja a menekült státust -, mint ahogy az is megfelel a tényeknek, hogy a koszovói állampolgárok „nagy valószínűséggel nem szereznek tartózkodási jogot”.


Mindennek hatására az a félreértés keletkezett, hogy minden szíriai jöhet Németországba, ami azonban "nem felel meg a jogi előírásoknak, és erről tájékoztattuk már a magyar kormányt"

- közölte Angela Merkel.

Németország nem térhet el a Dublin III. egyezmény alkalmazásától, mert „ez az egyetlen jogi alap”. Azt is mondta, Németország nagyra becsüli, hogy Magyarország regisztrálja a menekülteket, a menekültügyet szabályozó Dublin III. rendelet alkalmazásától pedig nem térhet el, és ezt már a magyar kormány tudomására hozta.

Steffen Seibert kormányszóvivő már korábban reagált a Twitteren azokra a pletykákra, hogy Németország vonatokat küld a szír menekültekért. Azt írta, különvonat nincs, az uniós jog érvényes: vagyis, aki Magyarországra megy, ott kell regisztrálnia magát és lefolytatni a menedékjogi eljárást.

Így foglalt állást a szövetségi belügyminisztérium egyik szóvivője is, aki hangsúlyozta, hogy Németország nem helyezte hatályon kívül a dublini szabályokat. Rámutatott, hogy a menekültügy területén a dublini rendszer szabályai alkotják a hatályos jogot az Európai Unióban, és Németország ragaszkodik ezeknek a szabályoknak a betartásához. A szóvivő kifejtette, hogy a BAMF csupán gyakorlati megfontolásokból döntött úgy, hogy nem küldi vissza a szíriai menedékkérőket abba az uniós tagországba, ahol azok az EU területére léptek, hanem átvállalja a menekültügyi eljárás lefolytatását. Ettől függetlenül továbbra is érvényes az a szabály, hogy a menedékkérőknek abban az országban kell regisztráltatniuk magukat, amelyben belépnek az EU-ba - közölte a belügyminisztérium szóvivője.