Tagadják, de mégsem engedik át a határon a menekülőket

-

Macedónia és Szerbia is állítja, hogy nem vezetett be korlátozó intézkedéseket a határain, a görög hatóságok viszont azt tapasztalják, hogy ennek ellenére nem engedik át az Afganisztánból érkező bevándorlókat.


Hétvégén a görög hatóságok beszámolói szerint Macedónia lezárta Görögországgal közös határát az afgán migránsok előtt, és csak irakiakat, illetve szíriaiakat engedett át. A macedón hatóságok állítólag azzal indokolták az intézkedést, hogy Szerbia ugyanezt tette.


A helyszíni beszámolók szerint a lezárás miatt hétfőn több mint ötezren várakoztak a görög oldalon anélkül, hogy tudták volna, továbbmehetnek-e, és ha igen, mikor.

Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter vasárnap azt mondta, Szerbia nem vezetett be ilyen intézkedéseket. A szerb rendőrség megbízott igazgatója szerint Szerbia határait nem zárták le, csak szigorítottak az ellenőrzésen, és az országba csak érvényes úti okmányokkal léphetnek be az emberek.

Hétfőtől kizárólag a macedón–görög határon kiállított fényképes, lepecsételt igazolással léphetnek be a migránsok Szerbiába, illetve folytathatják útjukat Nyugat-Európa felé, és csak egyetlen belépési pontot, a presevói átkelőt használhatják.

A macedón külügyminisztérium hétfői közleménye azonban a szerb és a görög információknak is ellentmond. Eszerint Szkopje nem akarja és nem is fogja lezárni határát a migránsok előtt. Macedónia célja az, hogy meggátolja az illegális határátlépéseket, és bepótolja mindazt, „amit a görög szigeteken nem végeztek el”.

A macedón külügyminisztérium felhívta a figyelmet arra is, hogy csak a háborús övezetből érkezők mehetnek tovább.

A szerb hatóságok adatai szerint péntektől vasárnapig az országba 1769 közel-keleti migráns lépett be Macedónia és Bulgária felől. Hétfőn sokkal kevesebben érkeztek, a szerb–macedón határ melletti presevói befogadóközpontban a helyi segélyszervezetek közlése szerint 120 embert regisztráltak.