Nem előnyös az EU a brit kereskedelemnek

Fotó: Europress/AFP/Lakruwan Wanniarachchi / Europress/AFP/Lakruwan Wanniarachchi

-

Egy konzervatív londoni kutatóintézet tanulmánya szerint jobban megéri Magyarországnak Dél-Koreával kereskedni, mint Nagy Britanniával.


A Civitas nevű elemzőház az állam minél kisebb gazdasági szerepét és a szabad vállalkozás támogatását emeli ki fő célkitűzései között. A kutatóintézet tanulmányában azt vizsgálta, hogyan változott a 2004-ben az unióhoz csatlakozott közép- és kelet-európai országokba a brit kereskedelem. Az export értékének változásából azt vezették le, a szigetország EU-tagságból nem származnak specifikus kereskedelmi előnyök.

A 72 oldalas elemzést Michael Burrage vállalatgazdaságtan-professzor, a patinás London School of Economics egyetem volt oktatója állított össze. A kutatás bemutatja, hogy a Magyarországra, Csehországba és Lengyelországba exportált brit áruk és szolgáltatások értéke 2004 és 2012 között - jelenlegi dollárértéken számolva - 143 százalékkal nőtt, Dél-Korea ugyanakkor 482 százalékkal, Kína 332 százalékkal, Oroszország 308 százalékkal, Izrael 269 százalékkal, Ukrajna 201 százalékkal növelte exportját ebbe a három gazdaságba.

Az Európai Unió szabadkereskedelmi megállapodásaival a brit gazdaság a vizsgálat alapján nem jutott különleges előnyökhöz. Az elemzés szerint a számok nem szolgálnak bizonyítékkal arra, hogy az EU-tagság révén Nagy-Britannia több ilyen jellegű megállapodás részese, mint ahánynak uniós tagság nélkül lenne.

A szerző arra is rávilágít, hogy 2012-ben 25 EU-szintű szabadkereskedelmi megállapodás volt érvényben nem uniós gazdaságokkal, ugyanabban az évben azonban Svájcnak 26 ilyen egyezménye volt, és ezek közül 13 még az ugyanazokkal az országokkal kötött hasonló EU-megállapodások aláírása előtt jött létre.

Más nagy londoni üzleti szervezetek legutóbbi elemzései mindazonáltal egybehangzóan a brit EU-tagság egyértelmű gazdasági előnyeit és az esetleges távozás súlyos kockázatait emelik ki.

A legnagyobb brit pénzügyi szolgáltatási vállalkozásokat képviselő City UK, amelynek tagvállalatai az éves brit hazai össztermék (GDP) 13 százalékát állítják elő, tegnap ismertetett tanulmányában hangsúlyozta, hogy ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból ugyanazok a szabályozások vonatkoznának rá, mint az unióra, de nem tudna beleszólni a döntésekbe. Ez a hiány csökkentené a brit gazdaság befektetési vonzerejét.

A brit exportőrök jelentős hasznot húznak abból, hogy az Európai Unió a világ legnagyobb piaca, a globális GDP-érték 25 százalékát állítja elő, és a külkereskedelmi forgalomban részes brit vállalatok 80 százaléka uniós partnerekkel áll kereskedelmi kapcsolatban - állt a City UK elemzésében.

A szervezet szerint minden olyan forgatókönyv, amely a brit EU-tagság feladásának hatásait modellezi, a magas termelékenységű vállalatok visszaesését mutatja.