Húszszor varrták vissza a szűzhártyáját, miután megerőszakolták

-

Egy szexrabszolgaságban tartott asszonyt összesen 20 alkalommal kényszerítettek olyan plasztikai sebészeti beavatkozásra, amely helyreállítja a „szüzességét”. Vagyis minden alkalommal, mielőtt egy-egy újabb Iszlám Államhoz tartozó harcoshoz „feleségül” ment, számolt be róla az ENSZ egyik munkatársa.


Zainab Bangura több tucat olyan nőt kérdezett ki, akik szexuális erőszaknak estek áldozatul a régióban, Szíriában és Irakban. Ennek alapján arra a következtetésre jutott, hogy az erőszakot tervezetten és szisztematikusan követik el az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai. Az Iszlám Állam intézményesítette az erőszakot, hangsúlyozta jelentésében Bangura.

A nők arról számoltak be, hogy meztelenre vetkőztetve osztályozzák őket, mielőtt a (szex)rabszolgapiacon áruba bocsátják. Az ENSZ-jelentés arra is kitér, hogy egyes harcosok orvosi segítséggel igyekeztek szexuális teljesítőképességüket megnövelni, miközben feleségeiket „brutális, abnormális” szexre kényszerítették.

A kiszabadult nők szerint akár ötéves kislányokat is elraboltak otthonról és megerőszakolták őket. Többen állapotosan tértek haza, ami miatt otthon kiközösítés vár rájuk.

A nőket emellett sokszor otthonukba visszatérve is rákényszerítik, hogy plasztikai sebészeti úton, mindössze helyi érzéstelenítést használva állíttassák helyre a szűzhártyát, ezáltal amikor férjhez mennek, a nászéjszakán is bizonyítható a szüzességük.

A Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet folyamatosan sürgeti a kurd és az iraki hatóságokat, hogy az erőszak áldozatainak biztosítsanak hosszú távú pszichológiai segítséget, és hogy értsék meg, hogy a szüzesség mesterséges helyreállítása csak ideiglenes segítség az általuk elszenvedett traumára.