„Nem elcsépelt patriotizmus izéből” - itt a Menjek/Maradjak új része

Fotó: Kummer János / Vs.hu / Kummer János / Vs.hu

-

HÁTTÉR

Az emberek elmennek, és nem hoznak haza egy csomó pénzt meg angol feleséget. Kimennek, egyszerűen mert jobban élhetnek. A Londonban élő magyarok várhatóan nem tervezik, hogy hazajönnek, jól érzik magukat. Vagy nem. Róluk forgatott a Menjek/Maradjak független dokumentumfilmes csapat, a premier június 13-án volt a Trafó évadzáróján. A buli előtt beszélgettünk.


A stáb a korábbi, önerőből készült New York-i rész (a teljes film itt) után tavaly októberben folytatta a forgatást. Már indiegogós, közösségi finanszírozós kampánnyal és különböző együttműködésekkel.


- Imre Loránd Balázs

Imre Loránd Balázs korábban két évet élt Amerikában, a bemutató másnapján pedig Berlinbe megy – most azt tervezi, hogy ott fog élni huzamosabb ideig. Várhatóan az egyik következő Menjek/Maradjak projekt onnan forog majd.


„Nem tartom drasztikus dolognak, hogy az unión belül létezzünk. Azáltal, hogy a fiatalok utaznak, és kipróbálják magukat, valóban megvalósulhat az egységes Európa gondolata, amit több száz éve tolunk magunk előtt… Az a lényeg, hogy magában legyen otthon az ember – utána a világban bárhol megtalálja a helyét.”

Józsa László Svédországban nyelvtanulási és egyetembefejezési célokból élt kilenc hónapot, azt mondta, annyi pont elég is volt. Most ő is a következő lépésen gondolkodik.


„Az motivál, hogy az önértékelési problémakörbe másszunk bele picit – hogy külföldről hogyan látják az emberek Budapestet és Magyarországot. A stábon belül különböző álláspontok vannak, én abszolút maradáspárti vagyok.”

Ahogyan Hernáth Csaba is. Azt mondja, szerencséje van a munkával: másfél havonta próbálhatja ki magát külföldön egy hét erejéig.


„Az itthoni kesergős kultúrát szeretném a jelenlétemmel – sok kicsi sokra megy alapon – megváltoztatni. De nem holmi elcsépelt patriotizmus izéből, hogy én csak itthon vagyok magyar. Lehet ebben az országban alkotni. Nem igaz, hogy el kell menni. Ez biztos… Azt érzem, hogy van potenciál ebben a közegben, de mázlista helyzetből mondhatom ezt.”


Itt állok a kamerával a kezemben, mikor nyomjam meg?

„Az egyik szereplőnél laktunk három hétig, így az ő életébe sokkal jobban beleláttunk. Nehéz volt eldönteni, mikor forogjon, vagy ne forogjon a film. Néha azt éreztük, hogy úristen, most zajlik az élet, ezt kellene megörökíteni – de tudtuk, hogy úgy nem kerülhet be például egy családi vita, ahogyan azt mi megéltük. Iszonyatosan izgalmas dolog: milyen szinten nyúlhatunk bele, mennyire szelektálhatjuk a valóságot?” – mondja Csaba. A forgatáson hárman voltak kintvégig, plusz vetésforgóban általában egy negyedik ember. Mikor a New York-i részen dolgoztak, nyolc helyen laktak, és két ember történetén volt a hangsúly („Brooklynban az egyetemista srácoknál konstans parti volt a lakásban”), most feszítettebb volt a munkamenet. Ugyanannyi idő, de hat szereplő. Tizenplusz órákat dolgoztak néha hajnalban, néha éjszaka („az kemény volt, mikor Nikihez egyik éjszaka háromszor keltünk fel forgatni”). Szóval nem jártak kocsmázni.


Imre Loránd Balázs

„Az egész masszív, nagyon intenzív volt, benne voltunk a  flow-ban. Az egynapos időkeret kevés, hogy bemenjünk mélyen a felszín alá, de arra nagyon is elég, hogy felébresszük az érdeklődést.”

VS: Volt olyan pillanat, amikor úgy éreztétek, muszáj bekapcsolva hagyni a kamerát? ILB: Volt, abszolút. Az egyik szereplőnkön keresztül jutottunk be néhány család háztartásába. A mai napig úgy nézem ezeket a képeket, mintha először mennék be oda. Valóban van-e különbség azok között az emberek között, akik itt élnek, és azok között, akik mondjuk Kőbánya alsón nélkülöznek?   Csaba elmondása szerint New Yorkban kettős porté készült, aminek „az igazi sava-borsát” a Menjek/Maradjak kérdéskörnél általánosabb dolgok – idő, barátság, család, munka – adták meg. „Ha  szabad ilyet mondani, szoftos létfilozofikusabb hangvételt ütött meg a dolog. A londoni kicsit más. Ez most gondolati, világnézeti tabló. Lazán kapcsolódó szereplők, gondolatfröccsök. Ha ezek diskurzust generálnak a vetítés után, már elértük a célt.”


Menjek/Maradjak

-


Szakács, diák, táncosnő, orvos, zenész, sofőr

A szereplőket többek között online kérdőívvel kereste a csapat, amit végül több mint kétszázan töltöttek ki („kár, hogy most nem tudjuk megmutatni, Biblia méretű olvasmány, azzal szoktuk riogatni az embereket”). A többség végül nem így került be, inkább ismeretségen keresztül, főleg a kinti helyzet adta lehetőségekből. „Belekeveredtünk az ottani valóságba” – mondják.   Hernáth Csaba a szereplők közül Nikiről mesél. „Őt mindenki imádja. Első ránézésre csak azt látod, hogy tetovált szemöldök, hajpótlás, szilikonmellek, iszonyú temperamentumos megjelenés. Kiderül, hogy sztriptíztáncosnő, rögtön beindulnak a sztereotípiák. Aztán elkezdesz vele beszélgetni és ezek mind leomlanak. Nekem ő a legerősebb karaktere a filmnek. Nem kell lefedni vágóképekkel. Megy az interjú – és még nézni akarod. Van benne valami intuitívan bölcs, ősi hozzállás a világ dolgaihoz.”   Imre Loránd Balázs rendezőként azokat a karaktereket említi, akik inkább mellékszerepben tűnnek fel. „Sokat segítettek abban, hogy jól össze tudjuk fogni a történeteket egységgé. Az egyikük példaképszerűen nyugodt és kiegyensúlyozott karakter (Márk, a hagyományos kínai orvos – B. N.). A másikuk egy misztikus révész figura, aki a film elején elindul Londonba, majd visszatér Budapestre (Attila, a sofőr – B. N.).”


Menjek/Maradjak

-


Film mellett kutatás

A csapat együttműködik Kováts András és Soltész Béla migrációkutatókkal is. Kérdőívükre több mint ötezer válasz érkezett, a korábban publikált adatokról itt írtunk. A válaszokat folyamatosan dolgozzák fel, beszámolnak a részeredményekről, a szakmázós, tudományos publikáció pedig körülbelül őszre, kora télre várható. A film fel fog kerülni a netre, a csapat mozis és tévés, berlini és londoni vetítéseket is tervez. A Menjek/Maradjak melóit itt lehet követni. A londoni magyarokról a VS.hu is forgatott: a Mit ér meg London? Magyarok a tranzitvárosban első részét itt, a másodikat itt, a harmadikat itt tudja megnézni.