Nem drágul a tojás a botrány miatt

Fotó: Image Source / Dean Steadman

-

A Nébih folyamatosan ellenőrzi a külföldről érkező szállítmányokat.


A szennyezett tojások darabszáma nem éri el azt a szintet, hogy az árban változást okozzon, azonban a piaci folyamatokat befolyásolhatja – mondta Nagy Attila, a Nébih Élelmiszer és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának igazgatóhelyettese az állami tévében.

Szerinte a szennyezett tojások mennyisége nagy ugyan, ám az európai termeléshez képest kis volumen. A magyar tojásszektor profitálhat a botrányból. A hamisított tételek nem kerülhettek Magyarországra, és nem szennyezhették a magyar tojást. Folyamatosan ellenőrzik az országba érkező tojás szállítmányokat, a nyugati országokban érintett tojásokat pedig megsemmisítik.

A botrány kezdete óta a Nébih azt javasolja, hogy a vásárlók magyar tojást fogyasszanak, a mostani ismeretek szerint azok biztonságosak.

A "holland tojásügyben" múlt hét péntekig 15 uniós és két EU-n kívüli ország jelezte, hogy rovarirtószerrel szennyezett tojásokat találtak: Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, Írország, Lengyelország, Luxemburg, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Románia, Svédország, Szlovákia és Szlovénia, valamint Kína és Svájc.

A Fipronil rovarirtószert az állatgyógyászatban használják emberi fogyasztásra nem használt állatoknál (kutyák, macskák) vérszívó paraziták irtására. Egyelőre nem tudni miért keverték a szert a hollandiai tojástelepeken használt fertőtlenítőbe.