Nem dobhatnak ki élelmiszert a francia szupermarketek

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Segélyszervezeteknek, élelmiszerbankoknak kell továbbítaniuk, de sokan kritizálják is az új szabályozást.


A francia törvényhozás megszavazta azt a javaslatot, miszerint a szupermarketek a jövőben nem dobhatnak ki, és nem tehetnek tönkre élelmiszereket, hanem fel kell ajánlani jótékonysági szervezeteknek vagy élelmiszerbankoknak – írta az Independent.


A 400 négyzetméteres vagy annál nagyobb szupermarketekre érvényes jogszabályt múlthét szerdán fogadta el a francia szenátus, miután egy petíciót indítottak el az országban. Aki nem tesz eleget a szabályozásnak, az akár 3750 euró (csaknem 1,2 millió forint) büntetést is fizethet.

Egy élelmiszerbankokat tömörítő hálózat szakembere szerint a törvény azért fontos, mert a boltoknak le kell szerződniük a jótékonysági szervezetekkel, ezzel pedig nem csak a mennyisége nő meg a kapott élelmiszereknek, hanem nagyobb változatosságú is lesz, amit kapnak, majd továbbadnak. Idáig hiány volt húsból, zöldségekből és gyümölcsökből is.

A petíciót elindító képviselő, Arash Derambarsh új célja, hogy az egész EU-ra kiterjedő hasonló szabályozást is bevezessenek. Hozzátette, ez Franciaországban is csak az első lépés volt, ki kell terjeszteni a törvényt az éttermekre, pékségekre, valamint az iskolai és munkahelyi menzákra is.

Mint arról korábban írtunk, nem minden kidobásra szánt élelmiszer ehető, a többit állatok etetésére, vagy komposzt gyártására kell továbbítania a cégeknek.

A törvénytervezetet korábban sok kritika is érte. Egyrészt egyes segélyszervezetek részéről, miszerint ennyi élelmiszerrel nem tudnak majd mit kezdeni, másrészt a kereskedők arra panaszkodtak, hogy új és költséges eljárásokat kell bevezetniük az el nem adott élelmiszerek tárolására és elszállítására. Harmadrészt egy átlagember évente 20-30 kiló ennivalót dob ki, ami együttesen évente 12-20 milliárd euró közötti összegre rúg.

Az élelmiszer-hulladékok magyarországi helyzetéről, feldolgozásáról itt írtunk bővebben.