Nem csökken a Horvátországba érkező menekültek száma

-

A horvát hatóságok továbbra is hordják a menekülteket a magyar határhoz. Most 500 ember érkezett Letenyére.


A horvát–szerb határ mellett lévő opatovaci ideiglenes sátortáborba folyamatosan érkeznek a menekültek – mondta az M1 helyszínen lévő tudósítója. Több ezren várnak arra, hogy bemehessenek a táborba.

A horvát rendőrség szerint a menekültek állandó összeköttetésben állnak egymással, mobilon kommunikálnak, így a még Macedóniában lévők pontosan tudják, hol kell átlépni a horvát határt, és mik a gyakorlati tudnivalók.

A legfrissebb adatok szerint 39 ezer illegális bevándorló érkezett múlt szerda óta Horvátországba, és 32 ezren hagyták el az országot.

Továbbra is rendkívüli állapotok uralkodnak a Bajakovo–Batrovci határátkelőn, ahol a horvátok két nappal ezelőtt határzárat rendeltek el a Szerbiából érkező kamionforgalom előtt – tudatta az N1 horvát hírcsatorna szerdán. Miután kedden a horvát hatóságok részlegesen megnyitották a határátkelőt, de csak a romlandó árut szállító járműveket engedték át, a kamionsofőrök tiltakozásba kezdtek, és lezárták a határt.


Újabb 500 menekült érkezett

Tíz autóbusszal mintegy 500 illegális bevándorlót szállítottak a horvát hatóságok szerda délelőtt a Letenye–Muracsány (Gorican) autópálya-átkelőre – tapasztalta az MTI tudósítója a helyszínen. A buszok az előbb említett opatovaci tárborból érkeztek Letenyére. A menekültek között sok a gyerek és a nő, egy fiú rosszul lett, őt a mentők látták el.

Az érkezőket a korábbi napok forgatókönyve szerint egyesével szállítják át magyar buszokra, majd miután felsorakoztak, egyszerre indítják el őket valamelyik magyarországi regisztrációs pontra. Letenyén a Magyar Vöröskereszt munkatársai vízzel és élelemmel is ellátják a buszokon utazókat, akik nyugodtan viselik a várakozást és az intézkedéseket.

Átszállásuk közben arab nyelvű tolmács is segít, illetve a rendőrök mindenkit kikérdeznek származási helyéről. Ahogy a válaszokból hallani, a migránsok között nagyon sok szíriai, afgán, pakisztáni van, de Koszovóból és Afrikából érkezettek is akadnak köztük.

A héten követtük a menekülteket: kiderült, hogy sokan mindenféle regisztráció nélkül eljuthatnak Németországig.