Nem csitulnak az iráni tüntetések – tíz újabb halálos áldozat

Fotó: ANADOLU AGENCY / STRINGER

-

Az államfő burkolt fenyegetése nem ijesztette meg a tiltakozókat.


Két embert agyonlőttek egy tüntetésen au iráni Izéhben. A tüntetőket vasárnap este lőtték le, többen súlyosan megsebesültek – mondta Hedajatolláh Hademi helyi képviselő. "Nem tudom, hogy tegnap a tüntetők lövöldöztek-e, vagy a rendőrség. Az ügyben folyik a nyomozás."

"Az elmúlt éjszaka megmozdulásain sajnálatosan mintegy 10 ember vesztette életét számos városban" – közölte az iráni televízió. "Néhány tüntető megpróbálta elfoglalni a helyi rendőrségeket és katonai bázisokat, de a biztonsági erők ellenállást tanúsítottak."

Az interneten újabb tüntetésekre hívták az irániakat Teheránban és ötven másik városban. Iránban a megmozdulások csütörtök óta tartanak, és hétfőre virradó éjjel is folytatódtak, annak ellenére, hogy Haszan Róháni államfő – látszólag nyugalomra szólítva – megfenyegette a tüntetőket.

"A kormány nem lesz türelmes azokkal szemben, akik kárt tesznek a közvagyonban, megsértik a közrendet és zavargást szítanak a társadalomban" – mondta Róháni.

A tüntetők eleinte a magas árak miatt tiltakoztak, ám most már az iszlám köztársaság kormánya és a vallási elit a célpont, és Ali Hamenei legfőbb vallási és politikai vezető lemondását követelték.A két új halottal már tucatnyira nőtt az áldozatok száma. Vasárnap este két másik ember halt meg Dorudban egy, a tüntetésekhez közvetetten kapcsolódó incidensben. A tüntetők egy tűzoltóautót löktek le a lejtőn, a kamion egy autóval ütközött, és a benne utazó két ember meghalt.