Nem csitul a hisztéria Kurt Cobain körül

Fotó: Fotó: Europress/Getty Images/Frank Micelotta / László Balkányi

-

Újat mondani a Nirvana frontemberének halála kapcsán legalább annyira nehéz, mint letagadni a banda zenére gyakorolt hatását. De igyekszünk.


Cobain Rock 'n' Roll Hall Of Fame-beiktatása, az ex Courtney Love egyre inkább önmaga paródiájává váló alakításai (legyen az pletyka, tervezett musical, vagy más) és a tény, hogy az öngyilkosság pár nap híján épp húsz éve történt, nem engedi, hogy a kockás inges grunge-ikon hype-ja csillapodjon.

Képregényes

A Bluewater Productions képregényes Tribute-sorozatának keretében megemlékezett már John Lennonról, Jimi Hendrixről és Jim Morrisonról, nemrég pedig egy teljes füzetet szenteltek a mindenhonnan kilógó, a bandájával forradalmat elindító énekesnek. Magyarországon ugyan nem lesz kapható a képregény, cserébe négy dollárért szinte bármelyik online boltból vásárolhatunk magunknak egy digitális kópiát.Házas

Ha mégis valami kézzel foghatóra vágynánk, megvehetjük Cobain egykori aberdeen-i házát is. Igaz, kicsivel több pénzért: félmillió dollárért. Wendy O'Connor (Kurt édesanyja) és Kim Cobain (Kurt testvére) azt szeretné, ha a vevő múzeummá alakítaná a házat, ahol még a felragasztott poszterek, rajzok és az eredeti bútorok is megvannak. Az énekes-gitáros egyébként pár hónapos korától kilencéves koráig (szülei válásáig), majd tizenhattól húsz éves koráig lakott itt. Kim és Kurt a lakáshoz tartozó garázsban gyakorolt első zenekarával is, így abszolút átjárja a helyet a történelmi térerő.

Soha-Nem-Látott-Fotós

A kerek évforduló alkalmából a seattle-i rendőrség összesen harmincöt, eddig soha nem látott fotót hozott nyilvánosságra az öngyilkosság helyszínéről. A négy tekercsnyi filmről összeszedett anyag tartalmaz képeket Cobain búcsúleveléről, a helyszínelés folyamatáról, egy heroinbelövő-készletről és az énekes személyes ingóságairól is.Dokus

Nem lenne teljes az évforduló dokumentumfilm nélkül: tegnap debütált a Soaked In Bleach trailere,  ami a dokumentumfilm és a dráma határán egyensúlyozva felteszi a kérdést: biztosan öngyilkosság történt? A film azt sejteti, hogy Courtney Love megrendezte a férje öngyilkosságát, mielőtt az elvált volna tőle és kitörölte volna a végrendeletéből. A film motorja az a Tom Grant nevű magánnyomozó, akit maga Courtney bérelt fel, hogy keresse meg a férjét, miután az eltűnt a rehabról. A trailer ígérete szerint az archív interjúk és zenés jelenetek mellett Sarah Scott játssza Courtney Love-ot, Tyler Bryan Kurt Cobaint és Daniel Roebuck Tom Grantet. A premierről egyelőre nincs információ.

Az évfordulót mi sem bírtuk említés nélkül, itt gyűjtöttünk néhány számunkra fontos dalt.