Nem csekket kaptak a végzett, de diplomát nem szerző exhallgatók

Fotó: MTI/MTVA / Máthé Zoltán

-

Korábbi cikkünkben tévesen csekk kiküldéséről írtunk, de az Oktatási Hivatal nem fizetési kötelezettségre, hanem az oklevélszerzési határidőre figyelmeztette az érintetteket, közölve velük azt is, mennyi állami ösztöndíjat vettek igénybe a felsőoktatási intézményben. Közben kiderült, hogy diplomázott volt hallgatók is kaptak levelet a hivataltól, őket arról tájékoztatták, mennyi időt kell majd hazai munkaviszonyban dolgozniuk, ha nem akarják 20 év múlva visszafizetni az ösztöndíjukat.


Az Oktatási Hivatal kifogásolta említett cikkünknek azt a megfogalmazását is, hogy a levelet a „hallgatói szerződésüket megszegő” egyetemistáknak küldte ki. Ugyanis nem csak nekik – akik 2012 őszén és 2013 tavaszán felvételiztek és iratkoztak be –, hanem a „magyar állami ösztöndíj-konstrukció szabályai szerinti határidőket elérő hallgatóknak” (akik beiratkozáskor az állami ösztöndíj feltételeinek vállalásáról nyilatkoztak) küldött ki a törvényi előírások szerinti határozatokat, és ezek túlnyomórészt nem az ösztöndíjas kötelezettségek megszegésével kapcsolatosak.

Azzal viszont igen, hogy az érintettek miképp kerülhetik el a kötelezettségek megszegését: ahogy korábbi cikkünkben is írtuk, akár kétéves haladékot is lehet nyerni, ha az érintettek jelentkeznek a diplomamentő programba vagy nyelviskolai igazolást szereznek. A hivatal a levélben részletesen tájékoztatta a volt hallgatókat a mentesítési és részletfizetési lehetőségekről, és arról, hogy kérelmeiket hogyan, milyen módon és hová nyújtsák be.

Azoknak, akik mégis megszegik azt a kötelezettségüket, és határidőre nem szereznek diplomát (pl.: nyelvvizsga híján), később persze vissza kell fizetniük ösztöndíjuk felét, de a korábbi cikkünkben közölt határozat – mint arra az Oktatási Hivatal felhívta a figyelmet – nem erről szólt, így csekk sem tartozott hozzá.

Az Oktatási Hivatal a VS.hu-val közölte azt is, hogy nem csak annak az 1940 embernek küldött levelet, akinek nyelvvizsga, szakdolgozat vagy záróvizsga hiánya miatt nincs meg az oklevele, hanem 649 diplomásnak is. Velük az igénybe vett állami ösztöndíj összegén kívül azt is közölte, hogy az oklevélszerzéstől számított 20 éven belül mennyi időt (összességében a képzési idővel megegyezőt) kell Magyarországon, hazai munkaviszonyban dolgozniuk ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetniük ösztöndíjukat.

14, a hitéleti képzésben résztvevő, oklevelet szerző egykori hallgatóval pedig azt tudatta az Oktatási Hivatal, hogy rájuk a hazai munkaviszony fenntartására vonatkozó kötelezettség nem vonatkozik, vagyis nincs miről elszámolniuk a tanulmányaik idején igénybe vett ösztöndíjjal kapcsolatban.