Nem csak Orbán Viktor miatt akadt ki Merkel

Fotó: AFP / JANEK SKARZYNSKI

-

A német kormány döbbenettel szemléli az új lengyel kormány tevékenységét – írta a Der Spiegel.


A német hírmagazin szerint azok a kísérletek, amelyeket az igazságszolgáltatás és a sajtó befolyásolására tesz a Jog és Igazságosság (PiS) párt októberi választási győzelme után felállt lengyel kormány, Orbán Viktor magyar miniszterelnök politikájára „emlékeztetik” a berlini vezetést.

„A legrosszabb félelmeinket igazolja mindaz, ami jelenleg Varsóban történik” – mondta a Der Spiegelnek egy meg nem nevezett kormánytag. A hetilap szerint a kancellári hivatalban és a külügyminisztériumban különösen azon háborodtak fel, hogy Witold Waszczykowski külügyminiszter egy német lapinterjúban azt mondta, hogy szerinte a német kormány jobban törődik Oroszország érdekeivel, mint Lengyelország érdekeivel.

„Azt hittük, hogy ezen a szakaszon már túlvagyunk” – mondta egy vezető kormányzati tisztségviselő a Berliner Zeitung című lapban hétfőn megjelent interjúval kapcsolatban.

A német kormányban azt is meglepődve tapasztalják, hogy Beata Szydlo miniszterelnök Angela Merkel kancellár meghívása ellenére még mindig nem tett javaslatot berlini bemutatkozó látogatásának időpontjára. Ez „rendkívül szokatlan eljárás” – mondta a Der Spiegel egyik név nélkül nyilatkozó kormányzati forrása.

A törvényhozás alsóháza (Bundestag) részéről névvel együtt is nyilatkoztak a hírmagazinnak; az európai ügyek bizottságának elnöke, Gunther Krichbaum cselekvésre szólította a kormányt és az Európai Bizottságot. „Nem nézhetjük tétlenül, hogy egy uniós tagországban lebontják a jogállamot” – mondta az Angela Merkel kancellár vezette jobbközép CDU politikusa.