Nem csak menedékkérők voltak a kölni támadók közt

Fotó: MTI/EPA/DPA / MAJA HITIJ

-

Valóban vannak menedékkérők az eddig azonosított 31 támadó közt, de nem csak szíriaiakról és általában nem csak arabokról van szó: a német belügyminisztérium szerint német, szerb és amerikai állampolgár is akad a szilveszteri erőszakoskodók közt.


Harmincegy olyan embert, köztük tizennyolc olyan menedékkérőt azonosított a német szövetségi rendőrség, akiknek a gyanú szerint közük lehetett a szilveszteréjszaka Kölnben nők ellen elkövetett támadásokhoz – közölte pénteken Tobias Plate, a német belügyminisztérium szóvivője.

A gyanúsítottak közül kilencen algériaiak, nyolcan marokkóiak, öten irániak és négyen szíriaiak voltak. Ezenfelül két német, egy iraki, egy szerb és egy amerikai állampolgárt gyanúsítanak a szilveszteri bűncselekmények elkövetésével. Plate szerint a szövetségi rendőrség által feltárt bűntények többsége lopáshoz és testi sértéshez kapcsolódik, szexuális zaklatással három áll összefüggésben. Ez utóbbiak kapcsán a rendőrség még nem azonosította a lehetséges elkövetőket.

Korábban a FOCUS Online azt írta: két gyanúsítottat már elfogtak, ők észak-afrikai származásúak, zsebükben pedig cetliket találtak, rajtuk obszcén kifejezésekkel.


Merkel az igazságot akarja

Angela Merkel német kancellár szóvivője, Georg Streiter pénteken Berlinben kijelentette: a kancellárnak fontos, hogy a teljes igazság kiderüljön, és hogy semmilyen információt ne tartsanak vissza vagy szépítsenek meg. Minden más a jogállamnak és a Németországban védelmet kereső, feddhetetlen menekültek többségének árt.

„Itt elsősorban nem a menekültekről, hanem bűnözésről van szó” – mondta a szóvivő, és hozzátette, az elkövetők az állam és a jogszabályok vasszigorára számíthatnak.

A Kölner Stadt-Anzeiger című újság egyik pénteki jelentése szerint a kölni rendőrség illetékesei szándékosan titokban tartották a főpályaudvar környéki zaklatások elkövetőinek eredetét. A lap arról írt, hogy a rendőrség vezetői számára nyilvánvalóan már szilveszteréjjel világos volt, hogy a nagyjából száz igazoltatott férfi között sok a szíriai, iraki és afganisztáni menekült, akik csak rövid ideje élnek Németországban.


A polgármester elől is titkoltak valamit?

Henriette Reker, Köln főpolgármestere élesen bírálta pénteken a rendőrség magatartását a szilveszteréjszakai történések körüli tájékoztatás akadozása miatt. „Egyértelmű, hogy [a főpolgármesternek] napokkal később is más információi voltak, mint amelyek abban az időpontban a rendőrség rendelkezésére álltak” – mondta Gregor Timmer, a városvezető szóvivője, aki szerint a rendőrségnek politikai és taktikai indítékai is lehettek.

Reker múlt hétfőn még azt mondta, a hatóságoknak nincsenek arra utaló információik, hogy a támadások elkövetői menekültek közül kerülhettek ki.