Nem csak az idősebb szülők gyerekeinél nagyobb az autizmus kockázata

Fotó: AFP / TORU YAMANAKA

-

Egy új, hatalmas nemzetközi mintát vizsgáló tanulmány a szülők életkora mellett más kockázati tényezőket is talált. A tinikorú anyák és a nagy korkülönbségű párok gyerekei is nagyobb valószínűséggel lesznek autisták, mint más szülők csemetéi. Az óriási adatbázis nagy lökést adhat az autizmus okainak további kutatásához is.


Minden korábbinál sokkal nagyobb minta alapján készült a Molecular Psychiatry kutatóinak az az autizmussal kapcsolatos tanulmánya, amelynek fő megállapításait a Medical Daily foglalta össze. A vizsgálat öt ország, illetve országrész – Dánia, Norvégia, Svédország, Izrael és Nyugat-Ausztrália – nemzeti egészségügyi regiszterén keresztül 5,7 millió, 1985 és 2004 között született gyerek adatait elemezte. A kutatók – megerősítve a már korábban is ismert megállapításokat – szignifikáns összefüggést találtak az autista spektrumzavar (ASD) későbbi kialakulásának kockázata, illetve a között, hogy mennyi idősek voltak a szülők a gyerek születésekor.

Adataik szerint vizsgált 5 766 794 gyerek közül 30 902-öt diagnosztizáltak ASD-vel. A legkisebb kockázatot azoknál a szülőknél találták, akik nagyjából egyidősek és a húszas éveikben jártak gyermekük születésekor. Korábbi tanulmányok eredményeit megerősítve pedig arra jutottak, hogy az idős apáknál sokkal nagyobb az esélye, hogy a gyerek autista lesz. Egy 50 éves vagy annál idősebb apa gyerekénél 66 százalékkal nagyobb a kockázata az autizmusnak, mint egy 20-as éveiben járó férfi gyerekénél. A 40 évnél idősebb nők gyerekei között pedig 15 százalékkal nagyobb az ASD esélye, mint fiatalabb szülők csemetéjénél.

A tanulmány eredményei között újdonság viszont, hogy a tinédzserterhességeknél is nagyobb a kockázat, 18 százalékkal magasabb, mint a 20-as éveikben járók gyerekeinél. A kutatás szerint akkor nagyobb valószínűséggel születik autista gyerek, ha mindkét szülője idős, vagy nagy köztük a korkülönbség.A kutatók szerint az, hogy a nagy korkülönbségű (10 vagy több év) pároknál is nagyobb az esély az autizmusra, nem csak azért van, mert az egyikőjük idősebb, hanem mert eltérő a szocio-ökonómiai, genetikai és/vagy pszichológiai kapcsolatuk is.

Bár az még nem teljesen világos, hogy az idős szülők és a gyerek autizmusa között mi az összefüggés, de gyanítják, hogy a sperma vagy a petesejt mutációja is okozhatja.

Szociális szempontok is hozzájárulhatnak mindehhez. A tanulmány szerzői szerint annak is köze lehet az autizmus kialakulásához, ha a szülőnek egyfajta szociális fóbiája van – például mint a szégyenlősség vagy a közöny –, amely korlátozhatja őket szexuális kapcsolataiban.

Sok szakértő szerint az, hogy az utóbbi évtizedekben egyre több embernél diagnosztizálnak ASD-t, annak köszönhető, hogy egyre jobb diagnosztikai és szűrő eszközök állnak rendelkezésükre. Michael Rosanoff, a tanulmány egyik szerzője ezzel egyetért, de hozzátette, az idős szülők gyerekvállalása is közrejátszott az esetszámok növekedésében.

És noha a leendő szülőknek ijesztően magasnak tűnhetnek ezek az arányok, az ASD abszolút kockázata csekély (minden 68. gyerek autista). Rosanoff szerint az idős kor nem ok, hanem kockázati tényező, tanulmányuk abban segít, hogy új utakat találjanak más kutatásokhoz. Ebben segíthet hatalmas adatbázisuk.