Nem csak a magyar adócsalások miatt tilt ki hivatalnokokat az USA

-

Az amerikai hatóságok újabb oroszokkal bővítették azok listáját, akik nem léphetnek be az országba, de Moszkva sem késlekedett a válasszal. Az amerikai listát egy adócsalást leleplező, de a börtönben a bántalmazások miatt meghalt orosz ügyvédről nevezték el.


Az amerikai pénzügyminisztérium a héten további öt orosz illetékes nevét vette fel a Magnyitszkij-listára: Alekszej Anyicsin volt belügyminiszter-helyettes és a szövetségi nyomozó bizottság korábbi vezetője, Borisz Kibisz, Pavel Lapsov és Oleg Urzsumcev nyomozók, illetve Jevgenyij Antonov, akiről egyelőre nincsenek további információk.

John Kirby, a külügyminisztérium szóvivője elmondta, hogy a szóban forgó személyek amerikai bankszámláit – amennyiben vannak nekik – befagyasztják, tulajdonukat lefoglalják, illetve nem kaphatnak amerikai vízumot, az amerikai állampolgároknak pedig tilos velük üzleti kapcsolatot létesíteni.

Másfél évvel ezelőtt Magyarországon robbant ki az úgynevezett kitiltási botrány, amelyben az Egyesült Államok – korrupciós ügyekre gyanakodva – a magyar adóhivatal vezetőinek tiltotta meg a beutazást.


Meghalt, mert adócsalást leplezett le

Szergej Magnyitszkij 2009-ben orosz börtönben halt meg az ott elszenvedett súlyos bántalmazások következtében. Az ügyvédet saját állítása szerint azért vetették börtönbe, mert leleplezett egy adócsalási ügyet, amelynek magas rangú orosz tisztségviselők voltak a részesei.

Az Egyesült Államok 2012 óta egy Magnyitszkijről elnevezett törvény alapján hoz szankciókat az emberi jogok megsértésével gyanúsított orosz tisztségviselők ellen. A hétfőn bejelentett öt személlyel együtt immár 39 név szerepel a Magnyitszkij-listán.

Moszkva most válaszul öt amerikai igazságszolgáltatási illetékesnek tiltotta meg a beutazást Oroszországba. A Moszkva által kitiltott személyek: Alberto R. Gonzales volt amerikai igazságügy-miniszter, Douglas J. Feith politikai kérdésekért felelős volt védelmiminiszter-helyettes, John Rizzo, a CIA volt vezető jogtanácsosa, Jay Scott Bybee volt igazságügyiminiszter-helyettes és William James Haynes II., a védelmi minisztérium volt vezető jogtanácsosa.

Az orosz külügyi tárca közleménye hangsúlyozta: Washington a Magnyitszkij-listát már régóta arra használja, hogy koholt vádakkal illessen orosz tisztségviselőket, amivel csak a kétoldalú kapcsolatokra mér csapást.