Nem csábítják az orvosokat a milliók

Fotó: MTI / Tréba Ákos

-

Lejárt a határidő, és mindössze 23 orvos igényelte az úgynevezett letelepedési támogatást a tartósan betöltetlen praxisokra.


Idén sem volt elég sikeres az üres körzetekbe háziorvosokat toborzó letelepedési és praxisjogvásárlási támogatás, pedig akár 10 millió forintot is kaphatnak azok, akik tartósan betöltetlen körzetben vállalnak praxist – írja a Magyar Nemzet. Néhány napja lejárt a pályázati határidő, és a lap szerint mindössze 23 orvos igényelte a tartósan – legalább 6 hónapja – betöltetlen körzetek esetén kérhető letelepedési támogatást, miközben jelenleg 280 ilyen körzet van az országban. A helyzet a tavalyinál is rosszabb, amikor csupán 25 orvos kötötte meg a támogatási szerződést.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár összesen 170 millió forintos támogatást oszt szét, ami az 500 millió forintos keretösszegnek mindössze 34 százaléka. A legfrissebb adatok szerint közülük jövőre kilencen 6 millió forinttal a zsebükben kezdhetik meg új munkájukat valamelyik, legalább egy éve betöltetlen praxisban. Hét orvos 7 millió forintot kap azért, mert 24 hónapja ellátás nélkül maradt körzetet vállalt. Egy-egy orvos pályázott sikeresen nyolc-, illetve 9 millió forintra, ők három, valamint négy éve üres praxist töltenek be. A legalább öt éve üres körzetek esetében adható maximális, 10 millió forintra 5 orvos pályázott sikerrel.

Némileg jobb a helyzet a praxisjogvásárlási támogatás esetében. Erre 57 pályázat érkezett, és a 250 millió forintos keretből 209 millió forintot használtak fel. E támogatás esetében nem szükséges, hogy az orvos tartósan betöltetlen körzetben vállaljon munkát. A legtöbben – 45 orvos – a maximálisan kérhető 4 millió forintot igényelték, de akadtak olyanok is, akiknek csupán 1,4 vagy 1,1 millió forintos támogatásra volt szükségük ahhoz, hogy praxistulajdonosok lehessenek.

A két pályázatra összesen 80 orvos jelentkezett sikeresen, így a 750 millió forintos keretösszeg alig több mint felét tudják felhasználni. A szakma részéről többször is felvetődött az igény, hogy a keret maradékára pályázhatnának a körzeti fogorvosok is. Az Országos Alapellátási Intézet legfrissebb, szeptemberi adatai szerint 233 tartósan – vagyis legalább fél éve – betöltetlen fogorvosi körzet van az országban. Erről azonban eddig nem született döntés.

A letelepedési támogatás esetében probléma az is, hogy a nyertes pályázóknak mindössze négy évig kell a praxisban dolgozniuk ahhoz, hogy megkapják a szabadon felhasználható milliókat. Utána viszont felhagyhatnak a háziorvosi munkával, és a betegek ismét magukra maradhatnak – mondta Selmeczi Kamill, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke.