Nem büntethet a rendőr külföldi rendszám miatt kölcsönautóban

Fotó: MTI / Füzesi Ferenc

-

Túl szigorú a magyar szabályozás a külföldi rendszámú autók sofőrjeivel szemben – állapította meg az Európai Bíróság.


Nem büntethetnek meg valakit abban az esetben, ha közúti ellenőrzés során nem tudja bizonyítani, hogy külföldi rendszámú autóját kölcsönbe kapta – áll az Európai Bíróság csütörtöki ítéletében.

Az ügy sokban hasonlít a C-5/13. sz. Kovács ügyre, amelyben a bíróság 2013 októberében kimondta, hogy a külföldi munkáltatója által rendelkezésére bocsátott, külföldön regisztrált gépjárművet jogszerűen használó magyarországi lakos nem sújtható a külföldi rendszámú járművet jogellenesen használókra kiszabandó bírsággal azért, mert a használat jogszerűségét nem tudja egy közúti ellenőrzés során igazolni.

A mostani ügyben megbírságolt személy azonban nem munkavállaló, hanem egy rokona osztrák cégének ügyeit alkalomszerűen, szívességi alapon intéző, és a cég autóját e célból használó magyarországi lakos. Az ügyet vizsgáló Szombathelyi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság arra volt kíváncsi, vajon az uniós jognak az állampolgárság alapján való hátrányos megkülönböztetést tiltó, illetve az uniós polgárságra vonatkozó rendelkezéseivel is ellentétes-e a Kovács ügyben már vizsgált magyar szabályozás.

Ítéletében a luxembourgi székhelyű bíróság szerint az ingyenesen kölcsönadott gépjármű használatára nem vonatkozik a járműhasználat jogalapját bizonyító iratok közúti ellenőrzés során történő bemutatásának kötelezettsége, ha Magyarországon nyilvántartásba vett gépjárműről van szó. Vagyis ellentétes az uniós joggal a magyar szabályozás.

Ugyan a bíróság elismeri, hogy az adócsalás elleni küzdelem célkitűzése igazolhatja a tőke szabad mozgásának korlátozását, ám szerintük a vizsgált magyar szabályozás aránytalanul szigorú. A bíróság szerint az is elegendő lenne, ha a sofőr néhány napon belül bemutatná az elvárt papírokat.