Nem biztos, hogy újratemetik, de Petőfiről szól majd a nap

Forrás: Wikipédia

-

Gigantikus kulturális program lesz a Papp László Sportarénában - ez biztos. Az újratemetés nem. Meglepetés lesz.


Továbbra is bizonytalan, hogy újratemetik-e Petőfi Sándort pénteken a Fiumei úti temetőben vagy sem. A szervezők állítólag 50 ezer emberre számítanak, de sem a temetőben, sem a rendőrségen nem jelentették be a tömeg biztosítására vonatkozó igényüket. A Népszava arról írt, hogy egy magánszemély megvett ugyan egy sírhelyet az 58-as parcellában, erre azonban mostanáig sem Petőfi Sándor, sem Megamorv néven nincs regisztrálva semmiféle kegyeleti megrendelés.

Az esemény egyik szervezője a lap kérdésére nem volt hajlandó elárulni, hogy valóban lesz-e temetés vagy csupán – amint a meghívó fogalmaz – „békés tiszteletadás és a kegyelet lerovása történik egy szál virággal” a költő sírjánál. Mint mondta:


el kell jönni, meglepetés lesz…

A Bors még áprilisban írt arról, hogy S. László Pest megyei nyugdíjas ötmillió forintot ajánlott fel Petőfi Barguzinban kihantolt hamvainak újratemetésére. Az adakozó nyugdíjas akkor így nyilatkozott: "Huszonhat éve figyelemmel kísérem a Petőfi-kutatást. Most a cél előtt elérkezettnek láttam az időt, hogy szellemileg és anyagilag és támogassam, hogy egy ilyen nagy költő és forradalmár végre magyar földben nyugodjon."

Állítólag 12 ezer külföldön élő magyar jelezte, hogy elmegy a pénteki szertartásra, csak a kanadaiak egy 350 fős repülőt béreltek. Itthon 500 ezer meghívót küldenek szét. A temetést gigantikus kulturális program előzi meg: a Papp László Sportarénában fellép többek között Pitti Katalin opera-énekesnő és a hazai rockszcéna kiemelkedő énekesei is ott lesznek - olvasható a szervezők közösségi oldalán.

Ezt követően Morvai Ferenc tart búcsúztató beszédet, majd a neten fellelhető tervek szerint: „a résztvevők vállon viszik Petőfi koporsóját a Fiumei temetőben előkészített sírhoz. A temetőben négy lelkész befejezi az egyházi temetést.”

A költő újratemetését a Megamorv-Petőfi bizottság szervezi. Vezetője, Morvai Ferenc az ATV Egyenes Beszéd című műsorában azt mondta, végre adott minden feltétel ahhoz, hogy méltóképpen eltemethessék Petőfi Sándort. A vállalkozó, aki saját pénzén folytatta kutatásait, most egy kínai szakvéleményre alapozva döntött úgy, hogy Petőfiként újratemeti a Burjátföldön megtalált maradványokat. A barguzini legenda 1989-ben terjedt el igazán, ekkor ásták ki a maradványokat a Bajkál-tótól nem messze. A szóbeszéd szerint ugyanis Petőfi nem esett el az erdélyi fronton harcolva, csak orosz hadifogságba került, így juthatott el olyan messzire.


Ál-Petőfik?

A Vasárnapi Újság 1860-ban intézett felhívást olvasóihoz: akinek tudomása van Petőfi Sándor halálának vagy eltűnésének körülményeiről, hozza nyilvánosságra. Ezzel el is indult a teóriagyártás, és boldog-boldogtalan levelet írt a szerkesztőségbe, hogy elmesélje, látta Petőfit a segesvári csatában egy hídon merengeni, az ellenség elől futni, vagy éppen sebesülten tántorogni az erdőben. Petőfi Sándor bujkálásának hírében sokan meglátták a kínálkozó lehetőséget. Egyre több családnál bukkantak fel Petőfi Sándorok, akik szállást, ételt vagy egyéb szívességeket kértek - számolt be róla a Nyelv és Tudomány.