Olvasói levélben védte meg Orbán Viktort a kormányszóvivő

Fotó: MTI/MTVA / Bruzák Noémi

-

Kovács Zoltán a The Guardiannek írt, amiért a brit lap áprilisban azt írta Orbán Viktorról: vissza akarja állítani a halálbüntetést és munkatáborokat akar építeni a bevándorlóknak.


Olvasói levelet küldött Kovács Zoltán kormányszóvivő a The Guardiannek a lap Orbán Viktorról szóló cikke miatt. A brit lap áprilisban azt írta, a magyar miniszterelnök vissza akarja állítani a halálbüntetést és munkatáborokat akar építeni a bevándorlóknak. A lap az új nemzeti konzultációról azt tartotta, hogy ez egy bevándorlásellenes kérdéssor, amely egyenlőségjelet tesz a bevándorlók és a terroristák közé. A cikk a magyar miniszterelnökről megjegyezte, hogy rendszeresen bírálja az Európai Uniót, és példaképnek tekinti Vlagyimir Putyin orosz elnököt.


Kovács a cikk megjelenése után szóvá tette, hogy valótlanságokat állított az írás, amiért a kormány lépéseket tesz. A The Guardiannek küldött olvasói levelében most azt írta a kormányszóvivő, hogy Orbán demokratikus diskurzust kezdeményezett, nem pedig fenyegetett a halálbüntetés ismételt bevezetésével, csak azt mondta, napirenden kell tartani a kérdést.

A cikk új nemzeti konzultációról szóló részére Kovács úgy reagált, hogy félrefordított kérdőívvel dolgozott a Guardian. Szerinte a miniszterelnök sehol sem mondta azt, hogy internálótáborokban szeretné látni a bevándorlókat, a szóvivő megadja a kérdőív angol nyelvű hivatalos verziójának oldalának linkjét is, hogy a brit olvasók személyesen győződhessenek meg arról, mi áll a szövegben.

Orbán Viktor az állami rádiónak adott reggeli interjújában is beszélt a bevándorlókról.