Feladták a sétát az M5-ösön a rendőrökön áttörő röszkei menekültek

Fotó: VS.hu / Cservenák Zoltán

-

Délután a rendőrök gyalog kezdték el átkísérni a menekülteket Röszkén a regisztrációs pontokra, mivel feszültség kezdett kialakulni a gyűjtőpontban. De amikor a menekültek rájöttek, hogy nem a fővárosba indultak, ülősztrájkba kezdtek, majd áttörtek a rendőrökön, és az autópályára rohantak. 15 kilométert gyalogoltak Budapest felé, éjjel 11-kor adták fel, az értük érkező különbuszokkal visszamentek Röszkére.


Miután hétfőn többször is előfordult, hogy a röszkei gyűjtőpontból kitörtek a menekültek, délután hat óra előtt nem sokkal a rendőrök feladták a küzdelmet, és inkább gyalog indították el őket a regisztrációs pontokra, jelentette tudósítónk.

Körülbelül 5-600 menekültet kezdett el kísérni 150 rendőr az ötszáz méteres úton. A menekültek először láthatóan azt hitték, hogy Budapestre viszik őket, örültek, kiabáltak, skandálták, hogy Budapest, Budapest, de amikor a félúton lévő, jól kitáblázott körforgalomnál észrevették, hogy nem a főváros felé terelik őket a rendőrök, akkor leültek a földre, illetve egy részük elindult visszafelé.Aztán körülbelül 150-en elindultak Budapest felé, a rendőrök eléjük álltak „Kevesen vagyunk!”, „Egy sorba, egy sorba!” felkiáltásokkal. A menekültek megpróbálták benyomni a rendőrsorfalat, a rendőrök megpróbálták visszatartani őket, sikertelenül. A tömeg fele a körforgalomnál maradt, de sokan az M5-ösön kezdtek rohanni, majd gyalogolni. Budapest felé indultak ugyan, de a rossz oldalon, úgyhogy szembementek az autókkal. 30 rendőr próbálta őket megállítani az autópályán.A körforgalomnál maradó menekültekkel a rendőrök hangosbeszélőn, arabul és angolul kommunikáltak, és meggyőzték őket, hogy ahhoz, hogy Németországba jussanak, először be kell menniük a röszkei regisztrációs pontra.A rendőrség autóbuszokat küldött a menekültekért, akik megálltak, de nem akarnak felszállni, mert Budapestre akarnak menni, és nem vissza a befogadóállomásra. A rendőrök azzal érvelnek, hogy három nap lenne gyalog felérni Budapestre, de addigra már a táborban is regisztrálnák őket, és felmehetnének a fővárosba. A menekültek nem hittek nekik.Az MTI szerint a hangulat nyugodt volt, egy idő után az emberek kezdtek kifáradni, többször megálltak pihenni. Tucatnyi menekült felszállt az egyik buszra, amely elindult velük visszafelé. A többiek - körülbelül 130 ember - viszont tovább ment a főváros felé. Egy várandós nő rosszul lett, őt a mentők elvitték.

Később egyre többen döntöttek úgy, hogy felszállnak a buszokra. Voltak, akik egy felüljáró alatt akartak éjszakázni, végül mindenki felszállt a Rendvédelmi különjárat feliratú buszokra, amelyek Röszkére vitték vissza őket.

Az Index azt írja, az M1 tudósítója szerint a rendőrség hangosbeszélő és tolmács segítségével azt mondta a menekülteknek, hogy bűncselekményt követnek el, ha az autópályán aludnának, és ezért ki is utasíthatják őket, ezzel győzték meg a csoportot.

A menekültek nagyjából 15 km-re jutottak az autópályán, amit Petőfiszállás és Röszke között zárt le a rendőrség.előzmények

Hétfőn napközben a gyűjtőpont és a regisztrációs pont közötti 500 méteres úton busszal szállította a rendőrség a menekülteket. Ez azonban olyan lassan ment, hogy folyamatosan egyre többen lettek a gyűjtőpontban; akadt olyan, aki már több mint 24 órája volt ott. Ezért lett egyre feszültebb a hangulat, és ezért döntött úgy a rendőrség, hogy kiürítik a gyűjtőpontot, és gyalog mennek át a másik helyszínre.