Nem bír az árvízzel az ausztráliai Warragamba gát

Fotó: Getty Images / Brett Hemmings

-

Annyi eső esett, hogy ömlik a víz Ausztrália legnagyobb víztározójából. Nem volt ez mindig így, 2007-ben már korlátozásokról beszéltek.


Nagy esők jöttek, és elindult a víz a Sydney mellett található Warragamba gát túlfolyóin, neki a világnak. Az ausztrál hatóságok szerint a gát környékén lévő, mélyebben fekvő területek víz alá kerülhetnek, újabb lakóházak viszont nincsenek veszélyben – írja a BBC.


A több napig tartó esőzés miatt viszont a Sydney-től délre fekvő területeken több házat elöntött a víz. Emellett a katasztrófavédelem arra is figyelmeztette az útnak indulókat, hogy utakat és hidakat tett használhatatlanná a víz. Az átfolyásnak még messze nincs vége, az ausztrál hatóságok szerint a csütörtöki nap során jut át a legtöbb víz a tározó falain.A Warragamba gát felett utoljára 2013-ban csapott át a víz. A gát és a hozzá tartozó kétmilliárd köbméteres víztározó adja a syndey-i térség édesvízellátásának 80 százalékát. Az áradás végével a Warragamba tározót a maximumszint alatti állapotra fogják leengedni, ahogy az az áradások kezeléséről szóló előírásokban szerepel.Egyszer fent, egyszer lent

A Sydney-től 170 kilométerre található tározót az 1940-es évek legvégén kezdték el építeni, és 1960-ban adták át. Az eredeti tervek a nyolcvanas évek végéig megfelelők is voltak, az 1987-es és 1989-es felülvizsgálat után azonban öt méterrel megemelték a gát falait. Emellett egy új túlfolyót is építettek a gátra.


A víz szintje messze nem állandó a tározóban. A kétezres évek közepének nagy szárazsága alatt harminc százalék közelire is leapadt a Warragamba szintje. A 2007-es és 2008-as évek nagy esőzései pedig csak hatvan százalékos szintre töltötték fel a tározót. Egészen 2012-ig kellett várni, hogy ne csak tele legyen a Warragamba, de túl is csorduljon. Azóta viszont a mostani a harmadik alkalom, hogy vizet kell elengedni a túlfolyón keresztül a víztározóból.