Nem betiltani, szabályozni kell az online szállásmegosztást

-

A külföldi adatok szerint az Airbnb a vendégek 5-10 százalékát csábítják el a szállodák elől, világszerte egyre több szobát adnak ki turistáknak.


Nem megtiltani, hanem szabályozni kellene az egyre népszerűbb online szállásmegosztók, így az Airbnb működését - mondja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Niklai Ákos. A magánszoba-kiadásnak pozitív hatása van a turizmusra, de ez a szálláskiadási forma az árnyékgazdaság része,;nem világos, hogy milyen szabályok vonatkoznak rájuk, az adóztatási rend eltérő-e más szállásadási tevékenységtől, vagy megfelelő-e az adózási morál - tette hozzá Niklai.

A szállodákra sok szabály vonatkozik, ezek betartása jelentős költséggel jár - mondja az elnök. Az egészségügyi, fogyasztóvédelmi, tűzvédelmi, munkavédelmi szabályok mellett meg kell felelni egy sor jogi, adózási előírásnak is. Ezeket magánszállásoknak nem kötelező betartaniuk. Ráadásul ha feketén adják ki a lakásokat, az állam és az önkormányzat is sok pénztől elesik. Hiteles adatok nincsenek a piac méretéről.

A statisztikák szerint a budapesti hotelszobák átlagára 70-120 euró éjszakánként, ezzel szemben egy magánlakásban 40 euróért megszállhat egy külföldi turista.

Feltehetően az Airbnb miatt csökkent az albérleti piac is, ami jelentősen megdobta az árakat. Az ingatlan.com adatai szerint Budapesten és több egyetemi városban - például Pécsen, Debrecenben, Szegeden - 4-33 százalékkal drágult az albérleti díj, Győrben viszont kevesebbet kell fizetni.

Budapesten a 40-59 négyzetméteres kategóriában az átlagos havi bérleti díj 140 ezer forint, szemben a tavaly szeptemberi 126 ezer forinttal. A nagyobb, 60-79 négyzetméteres kategóriában 187 ezer forint a kínálati átlagár, ami 4 százalékos emelkedés tavalyhoz képest.

Az osztrák adóhivatal a napokban adatokat kért az Airbnb-től, és további magánszállásokat kínáló oldalak üzemeltetőitől, amely a begyűjtött adatokból a keletkezett bevétel összegére kíváncsi, valamint majd arra, hogy a szállást hirdetők fizetnek-e adót a bérbeadás után. Egy legutóbb nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a 9flats, a Wimdu vagy az Airbnb oldalakon kínált szállások miatt az osztrák állam 2016-ban több mint 9 millió euró adótól esik el, további 4,5 millió euró idegenforgalmi adót a települések nem kapnak meg.

A NAV hétfőn diszkréten üzent az érintetteknek, miszerint „a lakáskiadás után adózni kell.” Ennek ellenére biztonságban érezheti magát, aki feketén ad ki lakást, ebben a cikkünkben olvashatja el, hogy miért.