Nem baj, ha nincs munka, csak Brexit legyen

Fotó: MTI/EPA / Hannah McKay

-

A kilépéspártiak többsége kész nagy árat fizetni az EU-s tagság megszűnéséért.


A Brexitet pártolók többsége szerint a gazdaságot sújtó jelentősebb kár sem jelentene túl nagy árat az EU-ból való kilépésért. Azok közül, akik a népszavazáson a kilépésre voksoltak, csaknem 40 százalék mondta a YouGov felmérésében, hogy az sem lenne túl nagy ár, ha ők vagy egy családtagjuk elveszítené az állását. Ugyanennyien válaszolták ennek ellenkezőjét, 23 százalék pedig bizonytalan volt.

Az adatok cáfolják Philip Hammond pénzügyminisztert, aki szerint Nagy-Britannia nem arra voksolt a referendumon, hogy "szegényebb legyen".

„Világos, hogy a kilépéspártiak nagy része kész ha nem is bármekkorát, de nagy árat fizetni a Brexitért" – mondta Matthew Smith, a közvélemény-kutató cég elemzője. Ugyanakkor a kiválást támogatók azon része, amelyik nem így gondolja, elegendő erő lenne egy Brexit-ellenes többséghez.

Az EU-s tagság fenntartását pártolók egyharmada is elfogadna bizonyos gazdasági károkat, csakhogy éppen azért, hogy az ország a közösség része maradjon. A Financial Times szerint a közvélemény továbbra is nagyjából ugyanolyan arányban megosztott a Brexit ügyében, mint korábban, vagyis a briteket nem ragadta magával a kilépés iránti lelkesedés, az úgynevezett Bremorse.

A konzervatív kormány kitart a Brexit-tárgyalások menetrendje mellett, és eldöntöttnek tekinti a kilépést az ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárt vezetése is. Vince Cable, az ellenzéki Liberális Demokraták vezetője viszont azt mondta: ahogy egyértelművé válik a szavazók számára a folyamat rendkívüli bonyolultsága, a Brexit talán nem is fog megtörténni. Mások a kiválást az iraki háborúban való részvételhez hasonlították, amelynek eleinte szintén jelentős volt a támogatottsága, idővel viszont rendkívül népszerűtlenné vált.

A YouGov szerint rövid távon nem várható változás a szavazók körében. Az idősebb korosztály tagjai hajlandók a leginkább elfogadni a gazdasági károkat. A 65 év felettiek 71 százaléka szerint a gazdaság jelentős hanyatlása is megéri számukra a Brexitet, és 50 százalék válaszolta, hogy az sem baj, ha ő vagy egy családtagja elveszíti az állását. A fiatal kilépéspártiak, a 18-24 év közötti korosztály körében 46 és 25 százalék volt ugyanez az arány.

A Brexit támogatói közül a férfiak inkább elfogadják a gazdasági károkat, mint a nők. Utóbbiak között nagyobb volt a bizonytalanok aránya e kérdésben. A kiváláspártiak összességében 61 százaléka szerint a gazdaságot érő nagyobb kár sem lenne nagy ár a Brexitért.