Nem azért találkoztak a V4-ek az EU-val, hogy megoldást találjanak

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

-

A négy visegrádi ország, valamint Lettország és az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere megvitatta a menekülthelyzetet. A találkozó után nyilatkozatokból az derül ki, hogy semmire nem jutottak ez idő alatt.


„Úgy látom, hogy az EU előtt álló kihívások tekintetében továbbra is más sorrendben szeretnénk megadni a válaszokat" - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI tudósítójának. Szerinte, ha az EU nem tudja visszaszerezni a schengeni határok feletti ellenőrzést, és nem tudja biztosítani a schengeni határok őrzését, a migrációs probléma okozta kihívást nem tudja kezelni.


Annyit tart a V4-ek mai sikerének, hogy „találkoztak és meg tudták beszélni egymással az álláspontjaikat”.


Gyakorlatilag ugyanezt mondta, és ugyanilyen homályosan fogalmazott Lubomír Zaorálek, a vendéglátó cseh külügyminiszter is: „Nyilvánvaló, hogy nem tudtunk megoldást találni a problémára, de hidakat kerestünk egymás felé. Hogy sikerült-e ezeket megtalálni, azt a jövő dönti el".


„A visegrádiak közös álláspontra törekednek - hangsúlyozta Lubomír Zaorálek - mert meggyőződésük, hogy az Európai Uniónak határozott, közös akcióra van szüksége."

Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter ugyanakkor azt is elismerte, hogy a prágai találkozón továbbra is megmaradtak a véleménykülönbségek.Mai tárgyalásaink célja nem volt az, hogy megoldást találjunk. A különböző lehetőségeket elemeztük" - mondta. Úgy vélte: a migrációs válság megoldása ügyében az Európai Unió tagállamainak keddi belügyminiszteri találkozója lesz a döntő.