Nem az új törvény alapján kért milliókat a Földalapkezelő az adatokért

-

Sallai Róbert Benedek LMP-s politikus a földpályázatokról kért ki közérdekű adatokat a Nemzeti Földalapkezelőtől, de kiderült, ez nettó 7,7 millióba kerül. Még a régi törvény alapján.


Az LMP országgyűlési képviselője az állami termőföldpályázatok eredményével kapcsolatban kért adatokat a Nemzeti Földalaptól, ahonnan azt a választ kapta, hogy igényét nettó 7,77 millió forintért tudják kielégíteni. A kérést ezért szűkítik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vezetőinek és a kormány tagjainak pályázataira, mert annak a költségét talán ki tudják fizetni, illetve adatvédelmi polgári perben akarják „behajtani” ezeket az információkat.

A Nemzeti Földalapkezelő (NFA) közleménye szerint Sallai Róbert Benedek kérése alapján 750 000 oldalt kellene kiadniuk, amelynek a költsége oldalanként 10 Ft-tal számolva nettó 7,77 millió Ft.

Az árat nem az új infótörvény, hanem az évek óta hatályban lévő szabályozás alapján szabták meg - tekintettel arra, hogy az új törvény még csak októberben lép életbe - hangsúlyozta a szervezet. A szervezet szerint tehát „a korábbi szabályok alapján is alkotmányos és elfogadott volt nagy mennyiségű adatra vonatkozó igény kapcsán az adatigénylésért díjat megállapítani.” Azt javasolták a képviselőnek, a jövőben pontosabban fogalmazza meg a kérést.


Sallai pontosított

Bár a politikus sajtótájékoztatójáról szóló MTI hírben az szerepelt, hogy „igényét az új információs törvény alapján nettó 7,7 millióért teljesítik” Sallai nem mondta, hogy az új infótörvény alapján állapították meg a díjat.


Szerinte félreérthették szavait, ő csak arról beszélt, „működik az adatvédelmi törvény” - mondta a képviselő a VS.hu-nak. Sallai Róbert Benedek szerint az új infótörvény alapján az összeg ennek a háromszorosa is lehet. Akkortól ugyanis már például az adatgyűjtéssel töltött munkaórákat is kiszámlázhatják.