Nem az általános felmelegedés jut eszünkbe a várható időjárásról

Fotó: MTI / Komka Péter

-

Egyre felhősebb, esősebb napok jönnek, a hétvégére pedig drasztikus lehűlés várható. Szakszerűen fogalmazva arról van szó, hogy a következő napokban a Skandináv-félsziget felett egy masszív anticiklon alakul ki, melynek hátoldalán Európa belseje felé egyre hűvösebb levegő indul meg. A hét vége felé ez a hideg légtömeg a Földközi-tenger térségében mediterrán ciklont generálhat, mely kiadós csapadékot okozhat. Heti előrejelzés a Köpönyeg.hu-tól.


Kedden a nap nagy részében többórás napsütésre számíthatunk fátyolfelhőkkel. Estétől kezdődhet erősebb felhősödés, ekkortól nyugaton már néhol kialakulhat kisebb eső, zápor. Reggel párás, foltokban (főleg az északi és a középső tájakon) ködös lesz a levegő. Reggel 9 és 14 fok között, délután 19 és 23 fok között alakul a hőmérséklet. Front nem lesz. A közlekedés időjárási feltételei általában jó lesznek, de a reggeli párásság miatt nagyobb követési távolságot célszerű tartani.

Szerdán napközben nyugat felől tovább növekszik, vastagszik a felhőzet. Eleinte csak elszórtan és főleg a Dunántúlon, estétől már máshol is lehet eső. A délkeleti, keleti szél többfelé megélénkül, az Alföldön meg is erősödik. A csúcshőmérséklet 19 és 24 fok között alakul.

Csütörtökön erősen felhős lesz az ég. Eső, zápor a nyugati, északnyugati területeken alakul ki, míg keleten néhány órás napsütés is várható. A délkeleti szél élénk marad. Visszaesik a hőmérséklet, délután 13-19 foknál nem lesz melegebb.

Pénteken változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég. Elszórtan, de nagyobb eséllyel az északi tájakon fordulhat elő zápor. Reggel 10, délután 17 fok körüli értékeket mérhetünk.

Szombaton délnyugat felől egy mediterrán ciklon kiterjedt felhőzete sodródhat hazánk térsége fölé, és egyre többfelé kezdődhet kiadós esőzés. Ezzel párhuzamosan egyre nagyobb területen megerősödik az északkeleti szél. A tartósan esős tájakon már csak 12-15 fok között, máshol még 15 fok felett alakul a hőmérséklet.

Vasárnap borult időre van kilátás sokfelé jelentős csapadékkal. A hőmérséklet tovább csökken, egyre többfelé mérhetünk 10 fok alatti maximumokat. A Kékestetőn akár már havas eső is eshet.

Távolabbi előrejelzés: A jövő héten is kifejezetten hűvös, borongós, kellemetlen ősz időre van kilátás. A legmagasabb hőmérséklet már csak 9 és 15 fok között alakulhat. Megjelennek, és egyre gyakoribbá válnak a reggeli ködfoltok.