Nem az a magas vérnyomás, amiről idáig gondoltuk

Fotó: Thinkstockphotos / Thinkstockphotos

-

Több mint egy évvel a tervezettnél korábban nyilvánosságra hoztak egy tanulmányt, mert sok ember életét mentheti meg.


Ha vérnyomást mérünk, két számadatot látunk: előbb egy magasabbat, az úgynevezett szisztolés nyomást, majd egy alacsonyabbat, a diasztolés nyomást.


A szisztolés nyomásról idáig az orvosok úgy gondolták, akkor magas, ha az érték 140 fölött van, ám egy új tanulmány szerint már 120 fölött is veszélyes. Persze, bizonyos gyógyszerek miatt más is lehet ez az érték, illetve a kor is beleszól, idáig legalábbis úgy gondolták, hogy az idősebbeknél jó a 150-es érték is, hogy több vér áramoljon az agyukba.

Az új tanulmány – amelyet Sprintnek neveztek el – azt találta ugyanis, hogy akinek 120 alatt van a szisztolés vérnyomása, annál a szívinfarktus, a szívelégtelenség és az agyvérzés kockázata harmadával, a halálozás kockázata pedig negyedével kisebb.

A kutatásban 9300 50 éves vagy annál idősebb nő és férfi vett részt, akiknél magas volt a szívelégtelenség kockázata, vagy veseelégtelenségük volt. A résztvevőket két részre osztották: akiknek 120 alatt volt a szisztolés értékük, illetve akiknek 140 alatt.

A tanulmány megjelenésére elméletben 2017-ig kellett volna várni, de az eredményeket látva a kutatók úgy döntöttek, pár hónap múlva részletesen is megjelennek az eredményeik egy szaklapban. Az Egyesült Államokban 79 millió embernek van magas vérnyomása, 50 százalékuknak ráadásul 140 feletti a szisztolés értéke.

Amerikában a szakértők nagy része hihetetlen eredménynek találta a kutatást, és arról beszéltek, hogy rendesen felforgatja azt, amit eddig a magas vérnyomásról tudtunk, és azt is, ahogy a magas vérnyomásúakkal bánni kell.

A tanulmányról és az azt követő visszhangról a New York Times oldalán olvashat bővebben.