Nem avatkozik be a kormány az elnökválasztásba

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Magyarország nem avatkozik bele az amerikai elnökválasztásba, csupán véleményt mond külpolitikai kérdésekben - mondta Szijjártó Péter külügyminiszter, csütörtökön Budapesten.


A külügyminiszter kijelentette: az amerikai elnökválasztási kampány érdekes fázisa zajlik most a pártok konvencióival, és világossá vált, ki mit gondol külpolitikáról, bevándorlásról. „Jól látható, hogy amit a demokraták gondolnak a bevándorlás kérdéséről, az a mi érdekeinkkel teljes mértékben ellentétes, és az is jól látható, hogy amit a republikánus elnökjelölt gondol a bevándorlásról, az meg egybevág a mi koncepciónkkal” - mondta.

Szijjártó Péter kijelentette: Magyarország a NATO elkötelezett tagja, és világos vállalásokat tett, hogy a tagsággal járó kötelezettségeit teljesítse. Európában nagyon kevesen fordítanak annyit a védelmi kiadásokra, mint amennyiben megállapodtak a szövetség tagjai, és Magyarország sem felel meg ennek a kitételnek, de menetrendet fogadtak el arról, hogy az ország fokozatosan eléri a kívánatos szintet - emlékeztetett. A miniszter szerint Donald Trump republikánus elnökjelölt azt szorgalmazza, hogy az európai szövetségesek teljesítsék kötelezettségeiket, és „ezzel mi is teljesen azonosulni tudunk„, ehhez van menetrend. (Trump egész pontosan azt mondta a The New York Timesnak adott interjújában: az USA nem védené meg például a balti államokat egy esetleges orosz agresszió esetén, ha azok nem tesznek eleget a fizetési kötelezettségüknek.)

Szijjártó Péter hangsúlyozta: az amerikai elnökválasztással kapcsolatban „nem támogatunk senkit, nem vagyunk amerikai állampolgárok, teljesen irreleváns lenne, ha mi egyáltalán támogatnánk bárkit is, senkit nem támogatunk, mert semmi közünk hozzá”.