Nem ártottak a terrortámadások a belga gazdaságnak

Fotó: DPA / Arnulf Stoffel

-

Leginkább a brüsszeli régiót érintették a merényletek. A kamara azt kéri az üzletemberektől, hogy ne irodákban, hanem éttermekben tárgyaljanak.


Belgium gazdasága nem szenvedett komoly károkat a március 22-i brüsszeli terrortámadások miatt – mondta Jan Smets. A belga központi bank elnöke szerint a merényleteknek mérsékelt volt a makrogazdasági hatása, a tapasztalatok pedig egyértelműen azt mutatják, hogy a hasonló tragédiákat követő gazdasági hatások többnyire rövid távúak.

Becsléseik szerint az idei első negyedévben 0,03-0,1 százalékkal lett volna magasabb a gazdasági növekedés, ha nem történnek meg a terrorcselekmények – mondta Smets.

Bizonyos iparágakat, főként a brüsszeli régióban, súlyosabban érintettek a merényletek. A fővárosi szállodák és éttermek jelentős része komoly veszteségekről számolt be az elmaradó turisták miatt. A veszteségek mérséklése érdekében a belga kereskedelmi kamara áprilisban arra biztatta a cégvezetőket és a politikusokat, hogy az irodájuk helyett éttermekben tartsák a találkozóikat Brüsszelben.

A metróban és a repülőtéren elkövetett brüsszeli terrortámadásokban harminckét ember életét vesztette, és több mint háromszázan megsebesültek. A merényleteket az Iszlám Állam vállalta magára.