Nem árt sietni, ha az adóhivatalra bíznánk a bevallást

Fotó: Vs.hu / Vs.hu

-

Hétfőig kérhetjük a NAV-tól, hogy készítse el helyettünk az adóbevallást. Az adóhatóság úgy számol, már a bevallások harmadát fogja elkészíteni az idén. Összeszedtük, hogy a határidőn kívül mire kell még ügyelnünk, ha az adóbevallási nyilatkozattal szeretnénk letudni a procedúrát.


  • Meddig kell nyilatkozni?
Február elseje a határidő, vagyis jövő hétfőig kell eljutnia az adóhatósághoz az erről szóló nyilatkozatnak.

  • Hogyan kell nyilatkozni?
Egy egyszerű X-szel, amit a munkáltatónktól kapott 15M30-as jelű dokumentumon kell elhelyeznünk. Ha több helyen dolgozunk, választhatunk, hol szeretnénk nyilatkozni.

Ha nincs munkáltatónk, a NAV honlapjáról tudjuk letölteni a nyilatkozatot, ennek a száma: 15NY31. A letöltéshez nincs szükség ügyfélkapus regisztrációra, számoljunk azonban azzal, hogy a megnyitáshoz a nyomtatvánnyal együtt a NAV nyomtatványkitöltő programját is telepítenünk kell.

A nyilatkozatot az illetékes megyei NAV igazgatóság postacímére kell elküldeni, illetve az ügyfélkapunk keresztül elektronikusan is eljuttathatjuk az adóhatóságnak.

Ha valamiért nem tudjuk letölteni, a nyomtatványt a NAV ügyfélszolgálatain is kérhetjük. Sőt, rögtön le is tudjuk adni. A határidő ebben az esetben is február 1.

A munkáltatóknak január 31-ig kell igazolást adnia a tavalyi kifizetésekről, illetve arról, hogy mennyi adóelőleget fizetett be.


  • Ki élhet ezzel a lehetőséggel?

Alaphelyzetben azok, akik jövedelmüket munkáltatótól szerezték – magyarul fizetésből éltek tavaly, más jövedelmük (osztalék, ingatlaneladásból származó jövedelem, stb.) nem volt.

Az egyszerűsített közteherviselési nyilatkozatot tevők - vagyis az ekhósan adózók - is tehetnek ilyen nyilatkozatot.

Az sem gond, ha több helyen dolgoztak, és az sem, ha jelenleg egy helyen sem – ekkor lesz szükség a 15NY31 nyilatkozatra.


  • Nyugdíjasok kérhetik?

Az a nyugdíjas, akinek 2015-ben nyugdíján kívül csak munkáltatótól származó jövedelme volt, és minden egyéb feltételnek megfelel, választhatja a bevallási nyilatkozatot. Munkáltató hiányában a nyugdíjasok is közvetlenül nyújthatják be a NAV-nak a 15NY31 nyomtatványt.


  • Egyéni vállalkozók kérhetik?

Nem, abban az esetben sem, ha a vállalkozásból nem származott jövedelmük. Egyetlen kivétel van: ha 2015-ben hivatalosan szüneteltették a vállalkozás működését.


  • Mi lehet a hátránya?

Ha a NAV készíti az adóbevallást, nem tudunk rendelkezni az 1+1 százalékról.

Abban az esetben sem lehet élni ezzel a lehetőséggel, ha adókedvezményt szeretnénk érvényesíteni. Vagyis, ha például családi adókedvezményt kérünk, vagy például nyugdíj-előtakarékossági számlánk után élnénk ezzel, akkor már nem bízhatjuk egy sima X-szel az adóhatóságra a kitöltést.


További információk a NAV szja-bevllási oldalán: http://nav.gov.hu/szja/szja