Nem amerikanizálódtak a magyar állásinterjúk

Fotó: AltoPress / FrÈdÈric Cirou

-

Egészen más az angolszász és a magyar gyakorlat a multik és a globalizáció ellenére.


Az Angloville nyelvi tréning cég a magyar és angolszász interjúztatási különbségeket mérte fel – írja a portfolio.hu.

Jelentős eltérések tapasztalhatók az interjúztatás módja és technikája között attól függően, hogy mekkora és mely iparágban tevékenykedő vállalatról van szó, de általában elmondható, hogy mind az interjún résztvevők szerepe, mind a kommunikáció stílusa és tartalma, sőt a jelölt értékelésének módja tekintetében is különbözik a magyarországi és az amerikai módszer.

Az interjúztató és az interjúalany szerepe itthon leggyakrabban alá-fölérendeltségi viszonyként jelenik meg, a kérdező van az erősebb pozícióban. Ezzel szemben az amerikai interjúk során az interjúalanyt egyenrangúnak tekintik. A két fél keresztnéven szólítja egymást, a kérdező próbálja akár tréfásan is oldani a feszültséget. Itthon a hivatalos hangvétel az elvárt, egy amerikai állásinterjún az egyenrangúság baráti hangvételt is jelent.

Magyarországon még kevésbé várják el, hogy valaki "eladja" magát, addig ez egyértelmű az angolszász kultúrában. A jelentkező az első perctől kezdve profin építi az imázsát, nem próbál szerény lenni, hanem igenis az adott pozícióra fellelhető legjobb jelöltként igyekszik feltüntetni magát.

Más a beszélgetés tartalma is. Itthon elvárják, hogy a pályázó mindenre kiterjedő választ adjon, alapos felkészültségét mutatva az elmúlt akár 10-20 év tapasztalatából is tudjon konkrét példákat mondani. Egy angolszász állásinterjún a túl sok háttér-információ kifejezetten kerülendő.

További különbség, hogy míg Magyarországon a beszélgetés jó része a múltra fókuszál, a korábbi munkahelyekre, tapasztalatokra, addig az angolszász állásinterjú sokkal inkább a jövőre – a célokra, tervekre, vágyakra. És helyénvaló, ha a jelölt is kérdez a cég jövőbeli terveiről.

Talán egy olyan témakör van, ami Amerikában szinten mindig előkerül az állásinterjú során, Európában, így Magyarországon azonban nem tulajdonítanak neki jelentőséget, ez pedig az önkéntes és közösségi munka. Ez a fajta társadalmi felelősségvállalás egyszerűen a közösségi élet része, már-már elvárás.