Nem állnak le a késelős merénylők Jeruzsálemben

Fotó: AFP / THOMAS COEX

-

Jeruzsálemben és Tel Avivtól északra is több lövöldözéses, valamint késeléses támadás történt délelőtt. A merényletekben legalább hárman meghaltak.


Jeruzsálem főleg arabok lakta keleti felében egy buszon két ember nyitott tüzet az utasokra, megöltek egy 60 éves férfit és megsebesítettek további tizenhat személyt, nyolcan közülük súlyos sebeket szerzett – írja a BBC. Az egyik támadót nem sokkal később biztosan lelőtte a rendőrség, arról, hogy a másikat is ártalmatlanná tették-e, nem ír a lap, de az MTI közlése szerint, mindkét merénylőt megölték.


Nem sokkal később, szintén Kelet-Jeruzsálemben egy férfi gépjárművével felhajtott a járdára egy buszmegállóban, és halálra gázolt egy embert, egy másikat pedig megsebesített. Ezt a támadót is lelőtték a rendvédelmiek.Ugyancsak kedden egy palesztin férfi megkéselt egy izraelit a Tel Avivtól északra fekvő Raananában egy buszmegállóban, az izraeli túlélte a támadást. A merénylőt elfogták.


Valamivel ezután szintén ugyanezen a településen egy izraeli nőt is megsebesítettek, a támadóját a rendőrség egyelőre keresi.


A Templomhegy lehet az erőszakhullám oka

Most már lassan két hete, hogy palesztin támadók szinte napról-napra merényleteket követnek el izraeliek ellen. Hétfőn két ultraortodox zsidót sebesítettek meg könnyebben, a tegnapi támadás a 13. volt a sorban. Az eddigi incidenseknek minimum öt halálos áldozata van eddig, a hatóságok a támadók közül – a mai merénylőket is beleszámolva – már legalább nyolcat lelőttek.

Eddig még sem az izraeli vezetők, sem pedig a mérsékelt ciszjordániai vezetés nem beszélt „harmadik intifádáról”. Az első ilyen palesztin népfelkelés 1987 és 1993 között volt, míg a második 2000 és 2005 között, és palesztin részről több mint 5 ezer, az izraeli oldalon pedig mintegy 1200 halálos áldozatot követelt.

A felek közti feszültség legújabb kiéleződésének hátterében az áll, hogy a palesztinok vádjai szerint Izrael a korábbiaknál szigorúbb ellenőrzés alá akarja vonni a jeruzsálemi Templomhegyet, ahol fontos zsidó és muszlim szent helyek is találhatók.