Nem áll le a BKV a városhatáron januártól

Fotó: Jászai Csaba / Jászai Csaba

-

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a BKK két évvel ezelőtti szerződése szerint az agglomerációs buszjáratokat 2022-ig az állam fizeti és a Volánbusz működteti.


Januárban nem változik még meg Budapest agglomerációjának közlekedési rendje. A változás júniusban várható, ám nem érinti a Volánbusz, illetve az állami átvétel után a HÉV-járatokat – írja a Magyar Nemzet hétfői száma. A lap információi szerint ez is benne van Orbán Viktor és Tarlós István egy héttel ezelőtti megállapodásában, amely a Budapest környéki tömegközlekedés teljes egészében állami finanszírozás alá kerüléséről szól.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a BKK között született 2013-as megállapodás szerint 2014 őszétől a Volánbusz működteti az agglomerációs buszvonalakat, és bár az agglomerációs közlekedés biztosítása nem kötelessége a fővárosnak, azt 2022-ig a BKK-n keresztül kell megszerveznie. A dokumentum szerint az agglomerációs tömegközlekedés finanszírozását az állam állja.

A fővárosnak 20 milliárd forintos hiánya van a BKV fenntartása miatt. Egy decemberi törvénymódosítás értelmében a fővárosi önkormányzat a közösségi közlekedéshez szükséges saját forrásait 2016-tól iparűzésiadó-bevételeiből köteles finanszírozni.