Nem akarunk kórházban meghalni

-

Az emberek többsége inkább otthon, szerettei körében távozna e világból.


A daganatos betegségek a szív- és érrendszeri problémák után a második leggyakoribb halálozási oknak számítanak. Néhány megdöbbentő adat:

  • A KSH statisztikái szerint 2009 óta minden évben több mint 33 ezer embert veszítenek el szeretteik daganatos megbetegedés következtében.
  • Ez naponta 90 embert jelent, vagyis minden negyedórában meghal valaki rákban.
  • A daganatos betegségek adták az összes haláleset 26 százalékát 2013-ban.

A Magyar Hospice Alapítvány 1991-es megalakulása óta közel 10 ezer gyógyíthatatlan daganatos betegnek segített abban, hogy méltósággal élhessenek életük utolsó pillanatáig. „Végstádiumban különösen nehéz a betegnek és a családnak egyaránt, amikor azt mondja az orvos, hogy befejezték a gyógyító terápiát, mostantól csak tüneti kezelésre és a fájdalom csillapítására van lehetőség. Pedig ez még nem az élet vége – ilyenkor jön a hospice ellátás” – mondja Dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója.Az alapítvány az SZJA 1%-ából származó felajánlásokat olyan percekre váltja át, amelyeket a daganatos betegek otthoni ápolására fordíthatnak. A 2014-es évben átutalt 1%-ból 2125 órányi segítséget tudtak nyújtani. „Mintegy nyolcezer forintból lehet a szakértő segítség egy órán át a betegnél, az orvos vagy ápolónő kiszállásának 38 százalékát fedezi a társadalombiztosítás” – tette hozzá Dr. Muszbek Katalin. (Amennyiben valaki az 1%-os rendelkező nyilatkozaton az elérhetőségeit is megadja, az alapítvány részletes tájékoztatást ad a felajánlott összeg felhasználásáról.)

A Magyar Hospice Alapítvány munkáját több közéleti személyiség támogatja, akik általában személyes érintettség révén kerültek kapcsolatba a hospice ellátással – Dobó Kata például a nagymamáját veszítette el daganatok miatt. A hírességek közül sokan tettekkel is kiállnak az alapítvány mellett: Csányi Sándor például annyira azonosult a hospice szellemiségével, hogy önkéntes munkát vállalt a gyógyíthatatlan betegek mellett.